Kineska glumica mora da plati 129 miliona dolara poreza

Kineska filmska zvezda Fan Bingbing mora da plati kineskim vlastima više od 129 miliona dolara na ime neplaćenog poreza i kazni, javljaju kineski mediji.
Fan Bingbing, koja je takođe manekenka i producent, slavna je u svojoj zemlji. Ona je poznata i u inostranstvu po ulozi u filmu "X-Men:D ays of Future Past" iz 2014. godine i po tome što je bila član žirija Kanskog festivala 2017. godine. Ona će glumiti u holivudskom trileru "355" s Marion Kotijar i Penelope Kruz.
 
Inače hiperaktivna na društvenim mrežama glumica je nestala iz javnosti od kraja maja kada su se pojavile optužbe o utaji poreza za jedan vrlo unosan ugovor. Studio je stao u njenu odbranu nazivajući to glasinama.
 
Kineske fiskalne vlasti su, međutim, ustanovile da Fan Bingbing i firme koje ona kontroliše duguju desetine miliona dolara poreza, javila je kineska agencija Sinhua. Navodi se da glumica treba da plati ukupno 883 miliona juana (129 miliona dolara) u porezima i kaznama. Ona može da izbegne sudsko gonjenje ako izmiri dug u datom roku.
 
Najmanje jedna osoba je uhapšena u okviru te istrage zbog skrivanja i namernog uništenja dokumenata, prenosi Sinhua.
 
Glumičine nevolje počele su u maju kada je bivši voditelj javne televizije preko interneta objavio, kako je tvrdio, njene ugovore. Prema tim dokumentima ona je zvanično plaćena 10 miliona juana (1,3 miliona evra) za četiri dana rada, a zapravo je dodatno dobila 50 miliona juana.
 
Taj slučaj je otkrio sistem duplih ugovora, jedan namenjen za predaju poreskim vlastima, i drugi tajni na mnogo višu sumu da bi se izbeglo plaćanje većeg poreza.
 
Poreske vlasti provincije Džiangsu su pokrenule istragu. Fan Bingbing nije po imenu navedena, ali njene kompanije imaju sedište u toj provinciji.
 
Ogromni honorari za filmske i televizijske zvezde redovno pokreću polemike u Kini. Prema američkom časopisu Forbs Fan Bingbing je 2007. godine bila najbolje plaćena poznata ličnost u Kini, sa prihodima od 300 miliona juana (38 miliona evra).
  • gapop

    04.10.2018 09:07
    porez
    tako se to radi . u Srbiji pevači . starlete i starletani , buiznismeni i ostali umetnici zarade godišnje milionče €. a plate porez čak 1 € ……

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.