Beli tartufi prodati za 75.000 evra

Nekoliko belih tartufa ukupne težine od oko 850 grama prodato je za 75.000 evra na tradicionalnoj aukcijskoj prodaji u Albi, na severu Italije.
Tartufe je putem satelitske veze kupio preduzetnik iz Hongkonga.
 
"Situacija je malo bolja u poslednje vreme, ali ova godina neće biti obeležena velikom prodajom belih tartufa", rekla je Izabela Đanikolo iz italijanskog Centra za studije o tartufima.
 
Prema njenim rečima, suša je doprinela manjem broju tartufa kao i lošijem kvalitetu. Cene taturfa na aukcijskim prodajama su daleko veće nego na pijacama gde se cena kreće od oko 6.000 evra za kilogram te retke pečurke.
 
Beli tartufi, među najosetljivijim i najskupljnim proizvodima na svetu, beru se u pojedinim područjima Italije od oktobra do decembra.
 
Tartufi su vrlo traženi delikates na božićnoj trpezi bogatih zbog specifičnog ukusa i arome.
 
Belih tartufa, koji ne mogu biti uzgajani, već rastu u šumama, u Italiji ima sve manje proteklih godina, prvenstveno zbog klimatskih promena.
 
Grad Alba u italijanskoj pokrajini Pijemont svake godine organizuje sajam belih tartufa tokom kojeg je i aukcijska prodaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.