Crni tartuf pronađen na krovu u Parizu

Veliko oduševljenje zavladalo je među francuskim gurmanima kada je na jednom pariskom krovu otkriven veliki divlji tartuf, piše BBC.
Veruje se da je otkriće tartufa pod stablom graba u vrtu na krovu zgrade blizu Ajfelovog tornja, prvo takve vrste u glavnom gradu Francuske.
 
Tartufi obično rastu puno južnije, u mediteranskoj klimi i iz zemlje ih vade posebno izdresirane svinje ili psi.
 
Cena te aromatične pečurke nedavno se udvostručila, na 5.000 evra za kilogram.
 
Zimski crni tartuf otkriven u Parizu nije najskuplja vrsta iz te skupine pečuraka, ali kuvari je izuzetno cene i koriste u kombinaciji sa školjkama, kobasicama i krompirima.
 
Stručnjaci u francuskom prirodnjačkom muzeju kažu da je izvanredno što je tartuf uspeo tako daleko od svog prirodnog staništa.
 
"Otkriće ovog divljeg tartufa predivan je primer važnosti krovnih vrtova ili zelenih krovova za urbanu bioraznolikost", saopštio je muzej.
 
Frederik Madre, istraživač u muzejskom centru za ekologiju i zaštitu, kaže da ga je to otkriće "ispunilo velikom radošću". Rekao je da je bio u velikom iskušenju da proba 0,75 kilograma tešku pečurku pre nego što ju je dao na analizu.
 
Stručnjak za gljive profesor Mark-Andre Selos, ističe da je pojava tartufa u jednom severnom gradu "izuzetna".
 
"To pokazuje da se to opet može dogoditi i da je moguće uzgojiti tartufe na pariskim krovovima", izjavio je.
 
Francuska prestonica pokušava da podstakne urbano vrtlarstvo, a cilj je u iduće dve godine pretvoriti krovove poslovnih zgrada i ostale prostore u 405.000 kvadratnih metara vrtova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima