Izloženost jakom svetlu uzbuđuje muškarce

Izloženost jakom svetlu može da dovede do povećanog libida kod muškaraca koji imaju nisku polnu želju, pokazalo je istraživanje italijanskih naučnika.

Naučnici sa Univerziteta u Sijeni otkrili su da fototerapija, kojom se leče neki oblici depresije, povećava nivo testosterona, što dovodi po povećanja polne želje, piše BBC. Studija je obuhvatila 38 muškaraca kojima su dijagnostikovani poremećaji poput smanjene polne želje.

Jedna grupa je bila izložena jakom, a druga veštackom svetlu manjeg intenziteta pola sata rano ujutro u periodu od dve nedelje.

Naučnici su otkrili da je kod pripadnika grupe izložene jakom svetlu polna želja postala utrostučena, dok je kod pripadnika kontrolne grupe ostala ista.

Takođe je utvrđeno da se kod muškaraca koji su primali fototerapiju nivo testosterona povećao između 2.1 ng/ml i 3.6 ng/ml, dok kod kontrolne grupe nije bilo povećanja. Svetlosna terapija je vrsta terapije u kojoj posebna lampa oponaša izloženost Suncu i sadrži vrlo jake fluorescentne cevi - deset puta jače od kućnih svetala.

Kada pacijent gleda u lampu i svetlost prolazi kroz oko, signali se prenose do dela mozga koji kontroliše spavanje, apetit, polnu želju, telesnu temperaturu i raspoloženje.

Čini se da je nekim ljudima potrebno mnogo više svetla nego drugima da bi njihovo telo normalno funkcionisalo, zakljucuju stručnjaci.
 

  • Gerga

    22.09.2016 12:03
    sve zavisi
    ko drži svetlo pored kreveta?
  • Bugi Vugi

    21.09.2016 23:50
    Ne znam kod mene izaziva samo slepilo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.