Da li ste sapioseksualac?

Sajt za upoznavanje "OKCupid" proširio je u novembru 2014. listu seksualnih orijentacija koje prilikom registracije članovi mogu da navedu.
Tada su u standardne orijentacije dodati i androgina, aseksualna, upitna i interrodna. Sada sajt dodaje još jednu, relativno nepoznatu orijentaciju – sapioseksualce. 
 
Jednostavnim rečnikom, sapioseksualac je neko koga seksualno privlači isključivo inteligencija drugih osoba. Termin je navodno skovao omraženi korisnik "LiveJournal-a" poznat kao “wolfieboy”, ali je od nedavno ušao u široku upotrebu. Štaviše, izdavač rečnika "Merriam Webster" najavio je da bi termin mogao da se nađe u sledećem izdanju njihovog rečnika engleskog jezika. 
 
Iako je jasno da sapioseksualac nije klasična seksualna orijentacija, Bernadet Libonate, predstavnica "OkCupid" platforme ističe da je proširenje liste za ovaj termin olakšalo korisnicima da se bolje predstave potencijalnim partnerima. Mnogi su se i pronašli u njemu – koristi ga čak 9.000 korisnika. Istini za volju, njihove preferencije nisu jedinstvene u odnosu na ostatak šarenolikog spektra orijentacija. 
 
Prema Lori Ader, profesorki evolucione psihologije na Lion Koledžu, muškarci i žene oduvek su cenili inteligenciju partnera, bez obzira na to da li su znali za termin sapioseksualac ili ne. "Muškarci i žene raznih seksualnih orijentacija stavljaju inteligenciju i dobrotu iznad seksualne privlačnosti kao kriterijume za potencijalne partnere", kaže Ader. To čak važi i za druge vrste.
 
Ader veruje da uspon sapioseksualnosti barem delimično može da se objasni zamagljenom linijom između kulture štrebera i mejnstrima. "Ono što su nekad bila interesovanja rezervisana za 'introvertne intelektualce' kako su stereotipno bili označeni pojedini ljudi u društvu – stripovi i naučna fantastika – sada su ključni deo američke kulture 21. veka", kaže ona. 
 
Međutim, ovaj seksualni identitet izazvao je bes onih koji smatraju uvođenje nove orijentacije kao vid diskriminacije na osnovu sposobnosti, akademskih ambicija i klase.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.