Ljubavni napici će uskoro postati stvarnost

Doktor Andres Sandberg sa Univerziteta u Oksfordu smatra da bi napici koji dovode do toga da se neka osoba zaljubi u nas za desetak godina mogli da postanu stvarnost.
Ljubavni napici će uskoro postati stvarnost
Foto: Pixabay

Uprkos tome što ta ideja u ovom trenutku možda deluje sumanuto, čini se da ovaj računarski neurolog i te kako zna o čemu priča. Doktor Sandberg navodi da se ljudi zaljubljuju jer naše potomstvo, za razliku od životinja, ne može odmah po rođenju da se brine samo o sebi.

"Sa evolutivne tačke gledišta, roditelji ostaju zajedno da bi svojoj deci pružili što veću šansu za opstanak. Tada stupa na scenu mehanizam vezivanja parova", kaže on.

Kada se zaljubite u nekoga, efekat koji to osećanje ima na vaš mozak je jedinstven - aktivira se dopaminski sistem u mozgu i počinje otpuštanje oksitocina i vazopresina.

"Upravo je dopaminski sistem ono što stvara osećanje povezanosti između dva partnera. Dopamin se otpušta u prednjem režnju mozga, što dovodi do prepoznavanja osobe kao nekoga pored koga bi trebalo da ostanete, nekoga ko vam je blizak", objašnjava Sandberg.

A razlog zašto vam partner nedostaje - naročito njen/njegov miris, jeste lučenje kortikotropin-oslobađajućeg hormona (CPH) kada vaša voljena osoba nije tu.

Sanberg smatra da bi naučnici uskoro mogli da dovedu do stvaranja napitka koji sadrži oksitocin, vazopresin i CPH. Ipak, to svakako neće biti lak posao, a naučnici još ne znaju na koji način bi takva vrsta napitka mogla da se učini delotvornim.

"Dobar ljubavni napitak morao bi da deluje na određeni deo mozga stimulacijom tih mehanizama. Iako takva vrsta proizvoda još ne postoji, sve smo bliži razumevanju načina na koji mozak funkcioniše i kako možemo da utičemo na procese koji se u njemu odvijaju", istakao je Sandberg.

Ipak, glavno pitanje koje se postavlja nije da li će napitak biti delotvoran već ima li takav postupak moralno opravdanje. Sandberg takođe smatra da bi predstavljao odličnu novu drogu za silovanje.

Proizvod bi najviše koristio parovima kod kojih su osećanja vremenom izbledela. Pitanje je, međutim, da li biste želeli da na takav način spasavate vezu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.