Mont Everest ponovo osvojen posle dve godine

Devetorica nepalskih Šerpasa popela su se danas na Mont Everest, postavši prvi alpinisti koji su osvojili najviši vrh sveta u poslednje dve godine, saopštili su nepalski zvaničnici.
Šerpasi, etnička grupa koja naseljava istočni Nepal, prate ekspedicije u pohodima na Himalaje kao vodiči i nosači opreme.
 
Oko 300 planinara pokušalo je od početka godine da se zajedno sa svojim vodičima popne na Mont Everest. Očekuje se da mnoge ekspedicije budu uspešne tokom maja, koji je najpovoljniji mesec za penjanje zbog dobrih vremenskih uslova.
 
Nepalske vlasti nadaju se uspešnoj planinarskoj sezoni u 2016. godini, posle lavina izazvanih katastrofalnim zemljotresom u kojima je prošle godine stradalo 19 alpinista, a 61 je povređen.
 
U lavinama 2014. godine stradalo je 16 Šerpasa, a jedini planinarski tim koji je te sezone osvojio Mont Everest činili su jedna Kineskinja i pet šerpaskih vodiča.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".