Dečaci mogu da biraju da li će u školi nositi pantalone ili suknju

Mali Britanci oba pola već u uzrastu od pet godina mogu da biraju da li će u školi nositi suknju ili pantalone. Reč je o inicijativi koju finansira vlada, sa ciljem da se propisi o školskim uniformama prilagode transrodnoj deci.
U 80 državnih škola, uključujući i 40 osnovnih, već se primenjuje politika “polno-neutralnih” uniformi. U mnogim britanskim školama, devojčice već izvesno vreme mogu da biraju da li će nositi suknju ili pantalone, ali sada će to moći i dečaci.
 
Škola “Alens Kroft” u Birmingemu jedna je od prvi osnovnih škola u zemlji koja je usvojila novu politiku.
 
"Alens Kroft promoviše pravo svakog deteta da slobodno izražava osećanja po pitanju pola i ličnosti. Da bismo podržali taj cilj, primenjujemo politiku ‘polne neutralnosti’. To znači da očekujemo od sve dece da nose školsku uniformu, ali da za devojčice i dečake važe ista pravila", navode zvaničnici ove škole.
 
Hrišćanske organizacije su zabrinute da će mogućnost izbora izazvati zbunjenost među decom i adolescentima kada je u pitanju njihov identitet, ali borci za pravo na različitost tvrde da tradicionalna politika utiče na izolaciju homoseksualno, biseksualno ili transrodno orijentisane dece.
 
Ranije ove godine, privatni Koledž Brajton najavio da će raskinuti s tradicijom tako što će pružiti učenicima mogućnost da biraju da li će nositi suknju i bluzu ili pantalone i košulju. Kako je saopšteno, to je odgovor škole na promene u društvu i prihvatanje rodne disforije (transrodnosti dece), poremećaja koji znači da je doživljaj rodnog identiteta suprotan biološkom polu.
  • Goran

    15.06.2016 09:08
    Imam pravo na svoje misljenje. Ovo je bolesno i ako treba finansiracu detetu specijalnu skolu u kojoj toga nema ili ga poslati da se obrazuje u drugoj drzavi. Kada dete postane punoletno i zeli suknju ili pantalone, volja mu - nemam taj problem. Nikad necu dozvoliti da mi jedna grupa ili lobi namece njihov moral i misljenje. Dobar deo populacije danas menja svoju seksualnu orijentaciju iz ciste obesti i eksperimenta, a drustvo koje to podrzava je isto bolesno ko i oni.
  • u prolazu

    14.06.2016 23:36
    @Filip
    Ni ti mi ne odgovaraš na pitanja već vređaš.
    Je li teško odgovoriti na jasno postavljena pitanja, ali na sva?
    Šta ja to želim da uskratim deci i čime sam to pokazao?

    Za tvoju informaciju, moja sestra se osećala kao muško kad je bila dete, u pubertetu se žalila što se nije rodila kao muško, a sada živi u srećnom braku i ima četvoro dece i uopšte više nije zbunjena, već srećna i uživa u životu. Zamisli, nije nosila pantalone i šišala se na kratko i družila isključivo sa devojkama, niti je neko insistirao na tome kad je prvi put rekla da bi volela da je muško, sa celih 6 godina!

    Šta je onda trebalo da se uradi? Sad i ovi WC-i što se traže po seksualnoj preferenciji, a ne po polu, ZA KLINCE! Je li to normalno?
    Nije zatvorena u kutiji i prisiljena na bilo šta, već je normalno, porodično, vaspitana i sada uživa u svom životu. Da je neko insistirao tada na ovakvim "pravima" šta bi uradila od života?

    Odgovori mi kad deca postaju svesna svoje seksualnosti, ne preferencija druženja, jer klinci se druže međusobno, baš kao i klinke, ta društva se malo kasnije spajaju???

    Sram i tebe bilo, jer izvrćeš komentar i izbegavaš odgovore na postavljena pitanja!

    I ne dirajte mi decu, a sa svojom radite šta hoćete! I baš me briga šta će selo i grad reći, dok su moja deca dobra, poštena i vaspitana, a o seksualnim preferencijama neka odlučuju sama, kada stasaju za to, i dalje će biti moja deca, a ne instruisani roboti!
  • Filip

    14.06.2016 22:34
    @U prolazu
    Od kad si ti shvatio da ti se svidjaju devojcice ili decaci? Deca vec od najranijeg doba imaju simpatije, neko prema suprotnom, neko prema svom polu. Isto tako se neko osecaju kao devojcice, a neki kao decaci ceo zivot, iako imaju suprotan polni organ u gacama.
    Ovde bas suprotno niko nista ne namece. Ako se osecas kao musko i nose ti se pantalone, nosi ih. Ako ti se nosi suknja - nosi je. Ok je i jedno i drugo.

    Bolje i to, nego da se ljudi konstantno osecaju lose i da su pogresni, da sebe mrze sto su homosexualci, pa da posle ceo zivot lece traume.

    Nije dosta sto se sami sa sobom bore sto su drugaciji, nego trebaju takvi kao ti (kojima je vise stalo do toga sta ce selo i grad reci, a ne do toga da se dete oseca voljeno i vredno) da ga psihicki jos vise ubijaju.

    Sram te bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".