Šest dokaza da nismo pametni kada kupujemo

Preduzetnici često pretpostavljaju da kupci uvek traže najkvalitetnije i da odluku o kupovini donose pronalaženjem najbolje cene – varaju se.

Obe pretpostavke su pogrešne. Kupci su duboko iracionalni i donose odluku o kupovini na osnovu emocija. Međutim brojna istraživanja pokazuju da su njihove emotivne reakcije veoma predvidive.

Evo nekoliko zaključaka tih istraživanja:

1. Jednake cene smanjuju prodaju

Pokazalo se da će prodaja biti bolja ako su cene neznatno različite nego ako su iste. Na primer, ako dve košulje koje koštaju 10,49 evra lošije će se prodavati nego ako jednoj stavite cenu 10,69, a drugoj 10,99 evra.

2. Skupa konkurencija će povećati prodaju

Kupci će pre kupiti proizvod nakon što se suoče sa skupljom alternativom. Dobar primer za to je Tesla Model 3 (35.000 dolara) koji je postao najnaručivaniji model delom zahvaljujući i činjenici da su ga budući vlasnici upoređivali sa postojećim skupim Teslinim modelima.

3. Kupci se lakše odluče na kupovinu ako se može platiti na rate

Iako je cena proizvoda ista, ako se može kupiti na rate, kupci će se pre odlučiti na kupovinu.

4. Cena se opiše tako da izgleda manja

Na primer, kupci će se pre odlučiti da nešto kupe ukoliko se uvere da ih to na godišnjem nivou izađe manje nego što plaćaju kafu u kafiću.

5. Kupci će platiti više ako kupuju u "fensi" prodavnici

Na luksuznom mestu spremni smo da platimo dvostruko ili trostruko veću cenu za isti proizvod. Zato hoteli visoke kategorije mogu da naplaćuju kafu 5 evra iako u kafiću košta 1,5 evra.

6. Kupci su spremniji da kupe sve čega nema dovoljno

Istraživanja su pokazala da smo spremniji da posegnemo za novčanikom ako nam se kaže da taj proizvod više neće biti dostupan.

  • Brlja

    25.09.2016 16:36
    To sto ste napisali, nema veze da velikom vecinom kupaca u ovoj sirotoj Srbiju. Ovde je prezivljavanje, jos se ne jede korenje, al nismo daleko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".