Deo stepenica Ajfelove kule prodat za pola miliona evra

Deo stepenica Ajfelove kule prodat je na aukciji kuće Artcurial za pola miliona evra, što je deset puta više od prvobitne procene.
Četrnaest stepenika od kovanog gvožđa, koji su se nalazili između drugog i trećeg sprata tornja, prodato je nakon žestokog nadmetanja za 523.800 evra.
 
Predstavnik aukcijske kuće rekao je da se među zainteresovanim kupcima odvijala dramatična borba i da su ponude rasle i za 20.000 evra, premašivši za deset puta prvobitnu procenu od 40.000 evra. Aukcionar Fransoa Tajan saopštio je da su stepenice prodate azijskom kupcu preko telefona.
 
Gvozdeni toranj izgradio je francuski inženjer Gistav Ajfel. S 300 metara visine, najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu "grada svetlosti".
 
Velepna gvozdena konstrukcija građena je nekoliko godina, a javnosti predstavljena 31. marta 1889. godine. Ajfelov toranj je 40 godina bio najviša zgrada na svetu, sve do izgradnje njujorške zgrade kompanije Krajsler.
 
Na dan otvaranja toranj je imao 1.710 stepenica, a danas ih nakon nekoliko renoviranja ima 1.665. Deo stepenica uklonjen je 1983. kako bi se ugradio lift.
 
Pojedine stepenice kupili su muzeji, neki su završili u kompaniji Joši u Japanu, jedan deo nalazi se u blizini Kipa slobode u Njujorku, a još jedan u Diznilendu na Floridi, pored replike tornja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin