Australijski sud odobrio operaciju petogodišnjeg interseks deteta

Petogodišnje dete u Australiji genetski rođeno kao muško dobilo je odobrenje suda da bude operisano i "odraste kao sterilisano žensko dete", prenosi BBC.
Sud je pozitivno odgovorio na zahtev roditelja da uklone muške gonade (polne žlezde) deteta. Kako se navodi, dete ima "po izgledu ženske genitalije".
 
U objavljenoj dokumentaciji Porodičnog suda navodi se lažno ime Karla, kao i činjenica da se dete izjašnjava kao devojčica iako "nema ženske reproduktivne organe".
 
Kako ističe BBC, osobe sa pomešanim seksualnim karakteristikama se nazivaju interseks osobama. 
 
Karlini roditelji su se nakon petog rođendana svog deteta obratili sudu, kako bi razjasnili da li im je potrebna legalna dozvola za kompleksnu i nepovratnu operaciju. 
 
Pred sudom je iznet Karlin slučaj i navedeno je da je dete rođeno sa genitalijama nalik na ženske, kao i da pokazuje "tipično žensko ponašanje", u šta spada i insistiranje na tome da ne bude nazivano dečakom. Takođe, sudu je rečeno dete "uvek bira ženske igračke, odeću i aktivnosti". 
 
Osim tih detalja, priložena je medicinska dokumentacija, a saslušani lekari su na svedočenju rekli da se operacijom smanjuje rizik od razvoja tumora, kao i da je zbog trenutnog stanja genitalija pitanje da li bi Karla ukoliko odraste kao muško mogla da ima potomstvo. 
 
Australijski mediji navode da je presuda doneta još u januaru, ali da su detalji zbog zaštite privatnosti porodice tek sada objavljeni. 
 
Sud je presudio u korist roditelja i nije eksplicitno dao dozvolu za operaciju, već da "roditeljima nije potrebno odobrenje suda za operaciju".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.