Naučnici izračunali koliko urina ima u bazenima

Čak je i plivač Majkl Felps priznao da "svako ponekad piški u bazenu", ali naučnici su konačno saznali koliko često.
Kanadski stručnjaci su pronašli način da izračunaju koliko urina se nalazi u svakom bazenu, nakon što su testirali 31 bazen i đakuzi u Kanadi. Oni su pronašli tragove urina u svakom od njih. 
 
U proseku, utvrđeno je da na svakih 500.000 litara vode u bazenu ima oko 36 litara urina, ali su rezultati pokazali da ljudi više uriniraju u đakuzijima. Tako je utvrđeno da je nivo urina u jednom hotelskom đakuziju čak tri puta veći od nivoa u najgorem bazenu. 
 
Naučnici kažu da su do tih podataka došli merenjem kalijum acesulfama u bazenima i đakuzijima. To je zaslađivač koji se nalazi u veštačkim supama, gaziranim napicima, slatkišima i jogurtu, a 95 odsto od unete količine, napušta ljudsko telo u nepromenjenom obliku, što ga čini dobrim indikatorom prisustva urina u vodi. 
 
Iako sam urin nije štetan, u kombinaciji sa hlorom može da stvori "nusprodukte dezinfekcije", koji mogu biti opasni. Ipak, istraživači kažu da to nije razlog da ne uživate u plivanju i da je to tek podsednik da nije dobro mokriti u bazenu.
  • Radoslav

    06.10.2019 16:09
    U bazenu
    Bazen i cakusi nisu isto u cakuziju voda se menja sesce
    A stose tice bazena reke kade... svako u sivotu je makar jednom urinirao tamo
  • rada

    03.03.2017 09:03
    To je u dalekoj Kanadi.Ovde ne mogu ni da zamislim koliko je.Tipujem da je 50:50.
  • Akvarista

    03.03.2017 08:36
    @Martin
    U Dunavu se dešava što mi akvaristi zovemo biološka filtracija a po bazenima to ne postoji... Mikro organizmi i vodene biljke prečišćavaju vodu a bazene samo krljaju hlorom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".