Akcija muškaraca u Beogradu: Operimo ženama noge na 8. mart

Grupa Angažovani budisti Beograda pokrenula je akciju povodom Dana žena pod nazivom "Operimo ženama noge za 8. mart".

Kako su rekli u pozivu koji je objavljen putem Facebooka, cilj je "uskromnjavanje" muškog, patrijarahalnog ega u savremenoj Srbiji. Akcija će biti održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu s početkom u 16 sati.

"Čin ritualnog pranja ženskih nogu je čin simboličkog izvinjenja u kojem se jedna muška grupacija izvinjava ženskom rodu za sveopšte i dugotrajno ruženje i sramoćenje ženskog tela koje čine muškarci i patrijarhalna kultura uopšte, izražavanja saosećanja i empatije sa ženskim bolom koji je nastao zbog 'body-shameovanja', i čin simboličkog izražavanja poštovanja, naklonosti i priznanja da žene i njihova tela imaju integritet i dostojanstvo onakve kakve prirodno jesu", stoji u pozivu.

Istakli su kako žene širom sveta već milenijumima, a posebno u judeo-hrišćansko-islamskom civilizacijskom krugu, muče, tlače, tuku, podjarmljuju, izrabljuju, potiskuju i "body-shameuju" (sve one radnje i pojave u kojima društvo i patrijarhalne društvene norme ženama oduzimaju njihovo dostojanstvo i integritet i govore, eksplicitno ili implicitno, da su njihova tela na ovaj ili onaj način "prljava", da su ružna, da su predebela ili pretanka, da imaju premale ili prevelike grudi, prevelike ili premale zadnjice, krive ili kratke noge, da nemaju "ženstven" struk, hod itd).

"Stoga je krajnje vreme da muškarci - a posebno muškarci iz hiperpatrijarhalnih sredina kakva je i današnja Srbija - barem simbolički i makar nakratko naprave konkretan gest dobre volje u pravcu osvešćivanja, razbijanja i ukidanja 'body shameovanja'! Dosta je bilo i toga da nazoviliberalni i 'napredni' muškarci samo verbalno 'u potpunosti podržavaju' žene u njihovoj borbi za ravnopravnost i dostojanstvo, a da u praksi svakodnevnog života to ustvari izgleda znatno drugačije. Potrebno je barem ponekad napraviti i neki radikalan, barem simbolički gest", kaže se u pozivu.

Članovi Angažovanih budista Beograda koji će predvoditi akciju pozvali su sve muškarce Beograda i Srbije da im se pridruže u ovom činu saosećajne srdačnosti.

  • Miodrag

    07.03.2017 07:07
    Higijena
    To se zove kulturna dekontaminacija stopala.
  • Ubiven

    04.03.2017 11:24
    Ova moja ne pipa nista. Jos sklanjam za njom... Moracu je jos prijaviti da joj operu nogice...
  • Tagore

    04.03.2017 10:28
    Gradinar
    "...Da smem držati tvoje šačice male kao nežne lotosove pupoljke, i preko članaka nogu tvojih navlačiti cvetne lance; da ti smem tabane obojiti crvenim sokom ašokovog cveta i poljupcima otrti trun prašine, koji na njima možda još okleva...."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".