Deset dokaza da je ljudski mozak neverovatan

Ljudski mozak je neverovatan. Može nam pomoći u ostvarivanju naših najvećih snova i postizanju najsloženijih ciljeva. Kako bismo iskoristili sav potencijal našeg najkompleksnijeg organa trebalo bi prvo da razumemo principe po kojima naš mozak radi, prenosi "BrightSide".
Donosimo neverovatne činjenice o mozgu.
 
1. Ne postoji razlika između stvarnosti i mašte za naš mozak
 
Naš mozak reaguje na svaku misao i ne može razlikovati realnost od mašte. Ovo je razlog zbog kog su optimistični ljudi srećniji, a objašnjava i zašto često ne razlikujemo placebo dejstvo od dejstva farmaceutskog proizvoda.
 
2. Mentalni rad ne umara mozak
 
Sastav krvi koja teče našim mozgom sve vreme je ista. Razlog zbog kog se ponekad osećamo kao da nam se "mozak umorio" je posledica emocija.
 
3. Mozak najčešće radi automatski
 
Znate li da su polovina današnjih misli zapravo jučerašnje misli? Zato je, na primer, pesimistima teško da promene njihovo viđenje sveta i način razmišljanja.
 
4. Vidimo ono o čemu razmišljamo
 
Svaka se misao pretvara u životno iskustvo. Na primer, ako sanjate o putu u Pariz, počećete svuda oko sebe da primećujete nešto što vas asocira na taj grad.  
 
5. Našem mozgu je potreban trening baš kao i telu  
 
Mozak nije ništa drugačiji od naših mišića - i njemu je potreban trening. Učenje, svež vazduh, putovanja i zdrava ishrana veoma su korisni i potrebni našem mozgu.
 
6. Mozak nikad ne odmara
 
Čak i kad spavamo, naš mozak radi. Neka istraživanja pokazuju kako je moždana aktivnost tokom sna veća od one tokom jave.
 
7. "Isključiti se" s vremena na vreme je od vitalne važnosti
 
Aktivni odmor je najbolji način relaksacije za naš mozak.
 
8. Dobro je zaboravljati jer tako održavamo fleksibilnost našeg nervnog sistema
 
Kako bismo "sačuvali" nove uspomene, moramo se rešiti starih koje nam više nisu potrebne.
 
9. Mozak ne oseća bol
 
Naš mozak reaguje na bol, ali ga sam ne oseća jer nema takvu vrstu receptora. Ipak, ova činjenica se ne odnosi na živce i tkivo oko našeg mozga.
 
10. Možemo promeniti naš mozak
 
Svaka vrsta aktivnosti generiše nove neuronske veze u našem mozgu. Ako sve vreme mislimo kako nećemo napredovati, ova će se ideja učvrstiti u našem mozgu i postajati sve jača. Ako promenimo način razmišljanja, verovatnije je da ćemo postići naše ciljeve.

Teme

mozak
  • mali mozak

    15.03.2017 13:11
    Kome treba mozak kad imamo velikog vodju?
  • Miroslav B

    15.03.2017 12:09
    Mozak
    Nema komentara,

    Nema čitanja,

    Koga briga za mozak, ali pravi...

    šta-je-tu-je

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.