Naučnici: Povrće "plače" dok ga jedemo

Istraživanja su pokazala da biljke znaju kada ih jedemo i da im se to nimalo ne dopada.
Naučnici: Povrće "plače" dok ga jedemo
Foto: 021

Da biljke poseduju rudimentarnu inteligenciju nije preterana novost, ali kako piše "Biznis insajder", istraživanje sa Univerziteta u Misuriju pokazalo je da biljke mogu osetiti kad ih neko jede i aktiviraju odbrambene mehanizme kako bi zaustavile tako nešto.

Istraživanje je sprovedeno na vrsti arabidopsis thaliana, bliskom srodniku brokolija i kelja. Ta biljka je jako popularna među naučnicima zato što joj je čitav genom sekvenciran, odlično je istražena i naučnici jako dobro znaju kako čitava biljka funkcioniše.

Istraživači su pažljivo snimali vibracije koje nastaju kad gusenice jedu listove biljke i postavili su hipotezu da biljke mogu na neki način da čuju i osete vibracije.

Rezultati su ih iznenadili.

Primećeno je da biljke proizvode blago toksična ulja gorušice i zatim ih transportuju kroz lišće u nadi da će tako oterati grabljivice. Takođe je zaključeno i da biljke šalju dodatne količine toksina u lišće kad osete ili čuju guseničine vibracije.

Za povećanje proizvodnje toksina bilo je dovoljno da naučnici samo puste snimak gusenice kako jede lišće.

  • G

    26.04.2017 16:24
    @Pažljivo čitao - biljke nisu električni aparati a zemlja nije električna utičnica da momentalno nakon vađenja iz zemlje biljka prestane da funkcioniše, odnosno umre.
  • Gari

    26.04.2017 15:43
    @Pažljivo čitao

    Dakle ipak ubijamo, tj. nista bez nasilja od kog se satro vegani eticari ogradjuju.
  • Abraxas

    26.04.2017 15:34
    NiKhil Novi Sub Sole
    Vegani krvnici, zapamtite da ste ljudi i da nikada necete biti oslobodjeni greha, niti cete dostici neke visoke spiritualne ravni i ostale fol price koje sebi pricate da bi ste se osecali kao nesto vise od coveka. Vucicete kundalini zauvek poput repa kopitara na kojima galopirate u nistavilo, kao i svi drugi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.