Temperatura u gradovima možda poraste i za osam stepeni

Zahvaljući globalnom zagrevanju i betonizaciji, temperatura bi u velikim gradovima do kraja veka mogla da poraste za sedam do osam stepeni Celzijusa, tvrde naučnici.
Temperatura u gradovima možda poraste i za osam stepeni
Foto: Pixabay
Ove projekcije porasta temperature u gradovima predstavljaju najcrnji scenario, koji se temelji na zadržavanju postojećih trendova emisije gasova sa efektom staklene bašte.
 
Porast od oko pet stepeni Celzijusa pripisuje se globalnom zagrevanju, a ostatak na 'betonizaciji', kada asfalt i beton potisnu gradske parkove i jezera, što će gradove učiniti toplijim od njihove okoline, napisali su naučnici u časopisu "Nature Climate Change".
 
Predviđanje se odnosi na najveće svetske gradove, rekao je vodeći autor studije Francisko Estrada s Instituta za ekološke studije u Holandiji. Takav razvoj događaja imao bi velike posledice po zdravlje stanovnika i energetsku potrošnju, rekao je Estrada. 
 
Gradovi zauzimaju samo jedan odsto svetske površine, ali troše 78 odsto svetske energije i proizvode 60 odsto ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte.
 
Za svoju studiju Estrada i njegov tim analizirali su podatke iz 1.692 najveća svetska grada i rast temperature u njima od 1950. do 2015. godine.
  • Kaligula

    31.05.2017 18:57
    Eeeeeee a u trendu nam jbn AV i Svita. Jos jednom po ko zna koji put hvala za baletsku skolu!! Mnogo hvala! Puno mnogo jako najvise!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin