FOTO: Deset prirodnih čuda kojih više nema

Jedna od stvari koje ljude šokira kod klimatskih promena, zemljotresa, vulkana jeste to što ruše čovekov utisak da je svet oko njega, makar i opasan, ali barem stabilan i nepromenjiv.
Klimatske promene, kao najgora opasnost po život na Zemlji, pa tako i po čoveka, pokazuju da je svet veoma ranjiv na štetno delovanje čoveka. A da je i inače promenjiv, osim geoloških procesa koji se mere u milionima godina, pokazuju primeri iz National Geographica – 10 prirodnih čuda koja pamtimo, a koja više ne postoje. 
 
Plaža Kaimu na Havajima   
 
 
Popularna plaža s crnim peskom postoji još samo u sećanju i na snimcima otkako je početkom 20. veka spori tok lave iz vulkana zbrisao i 150 domova meštana i samu plažu. 
 
Solomonova ostrva  
 
 
Klimatske promene, kao posledica globalnog zagrevanja planete, znače i otapanje polova i podizanje nivoa mora, a to onda znači i potapanje niskih kopna. Prošle godine nestalo je pet ostrva iz grupe Solomonovih ostrva. Na kocki su i cele nacije – Maldivi i Tuvalu pre svih. 
 
Plaža Legzira (Maroko)   
 
 
Lukovi od crvenih stena decenijama su oduševljavali turiste sve dok se pre tačno godinu dana jedan od dva nije srušio. 
 
Ledeni greben Larsen C (Antarktik)  
 
 
I opet su na delu klimatske promene. Ono što se do pre samo 20 ili 30 godina smatralo "večnim ledom", sada se odlama i otapa. Smešten uz Antarktičko poluostrvo, sve je manji i manji. 
 
Azurni prozor (Malta)
 
 
Hiljadama godina moru je trebalo da izbuši fascinanti luk u krečnjaku obale Malte. Da bi ga to isto more u martu ove godine i srušilo. 
 
Tunel stablo (Kalifornija) 
 
 
Hiljadu godina postojalo je stablo sekvoje kroz koje je prolazila znamenita staza koju su ljudi napravili u 19. veku. Oluju iz januara sekvoja nije izdržala. 
 
Stablo u Tenereu (Niger)  
 
 
Dugi niz godina stablo je bilo definitivni rekorder kao najizolovanije stablo na svetu. Prvo sledeće raslo je oko 400 kilometara dalje. Tajna je bila u tome da je to stablo jedino preživelo iz grupe stabala koja su u rubnom području Sahare davno rasla. I dok su se usled širenja Sahare sva ostala osušila, ovo je korenjem dosegnulo vodu u podzemlju na dubini od 36 metara i tako je preživelo. Sve dok ga 1973. vozilom nije srušio pijani vozač iz Libije. 
 
Stena Mukurob (Namibija)  
 
 
Ime joj je u prevodu značilo "Prst božji". Obrušila se 4. decembra 1988. 
 
Nacionalni park 12 apostola (Australija)   
 
 
Tih stena danas ima osam, a poslednja je pod udarom mora koje talasima juriša sve od Antarktika, stradala 2005. godine. I to pred očima turista. 
 
Starac s planine (Nju Hempšir – SAD)   
 
 
Stena koja podseća na profil ljudskog lica, ne postoji od maja 2003.
  • Kiler

    20.09.2017 13:05
    Bez naslova
    Čovek je mali da bi sagledao prirodu i dešavanja koja traju eonima, a ne desetak godina kao to obično predstavlja popularna nauka.
  • Panta rei

    20.09.2017 09:18
    Omnia mutantur, nihil interit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.