Mozak muškaraca je sklon sebičnosti, a mozak žena velikodušnosti

Istraživanje univerziteta iz Ciriha pokazalo je da muški mozak nagrađuje sebično ponašanje, a ženski velikodušnost.
Mozak muškaraca je sklon sebičnosti, a mozak žena velikodušnosti
Foto: Pixabay
U nizu bihevioralnih eksperimenata koji su često uključivali odluke o tome da li će s nekim podeliti novac, naučnici su ispitivali koji se delovi mozga aktiviraju kada se donose nesebične, a koji kada se donose sebične odluke. 
 
U grupi od 56 muškaraca i žena otkrili su da centar mozga za nagradu, koji upravlja dopaminom za "ispravno" ponašanje, mnogo snažnije reaguje kod žena koje donose "prosocijalne" odluke, nego kod muškaraca. 
 
S druge strane, deo mozga je mnogo jače reagovao na sebično ponašanje kod muškaraca nego kod žena. Drugim rečima, žene se nagrađuju zbog ljubaznosti i velikodušnosti, a muškarci zbog toga što su neljubazni i drski. 
 
Naučnici su tada izveli drugi eksperiment u kojem su stratum neutralisali pomoću lekova koji inhibiraju otpuštanje dopamina. Otkrili su da su žene počele da budu sebične, a muškarci velikodušni. 
 
"Rezultati su pokazali da žene i muškarci velikodušnost obrađuju na različite načine. Naučnici bi u daljim istraživanjima trebalo ozbiljnije da shvate rodne razlike", kazao je glavni istraživač Aleksander Soutsček. 
 
Ipak, istraživač ističe da je malo verovatno da su razlike između muškog i ženskog mozga postojale inherentno i da su verovatno posledica ukorenjenih društvenih stavova.
  • @Potvrda prakse

    11.10.2017 12:36
    A zene su andjelcici jel tako? Vec samo iz ove grozne generalizacije se vidi koliko je feninizam jeziva totalitarna ideologija, koja trazi zrtve i krivce.
  • fyi

    10.10.2017 18:40
    Ovakvi "rezultati istrazivanja" samo povecavaju razdor izmedju polova i ne bi se smeli objavljivati u sirovoj formi bez dodatne interpretacije strucnog lica jer ce najverovatnije biti pogresno protumaceni... Kao sto se to moze videti u komentarima.
  • Potvrda prakse

    10.10.2017 17:32
    Ne treba puno istraživati pa videti da su muškarci pokretači svih razornih i sebičnih akcija na planeti. Čast i hvala izuzecima zbog kojih nije sve tako crno na ovoj planeti. Nažalost ni mnoge majke se ne trude dovoljno pri vaspitanju sinova, valjda zbog onog "omekšavanja" sive regije mozga nakon porođaja. Sve u svemu, neslavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".