Žene po prirodi u boljoj formi od muškaraca

Iako su dosadašnja istraživanja uglavnom pokazivala da su muškarci prirodno nadareniji za sport i fizičke aktivnosti, stručnjaci sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi otkrili su da je ženski organizam sposoban da brže izvlači kiseonik iz krvi, što znači da žene u fizičkim aktivnostima mogu biti uspešnije nego muškarci.
Žene po prirodi u boljoj formi od muškaraca
Foto: Pixabay
Tomas Beltram je sa timom stručnjaka merio brzinu otpuštanja kiseonika iz krvi kod muškaraca i žena sličnih godina i težine koji su vežbali na pokretnoj traci za trčanje. 
 
Svi ispitanici izveli su tri vežbe umerenog intenziteta, a za to vreme su stručnjaci merili unos kiseonika. Prema rezultatima, žene su sagorevale kiseonik 30 odsto brže nego muškarci. To znači da su žene bolje izvodile vežbe i da je u njihovom slučaju postojala manja verovatnoća da nakon vežbanja osećaju iscrpljenost u mišićima.
 
"Ovi rezultati suprotni su dosadašnjim tvrdnjama da su muškarci po prirodi u boljoj formi i da su bolji 'sportski tipovi'. Ipak, ne znamo zašto ženska tela brže sagorevaju kiseonik, ali bi ovo istraživanje moglo promeniti pristup treninzima", rekao je Beltram.
"
Istraživanje je objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism", a koristiće se za dalja istraživanja pristupima i razvoju treninga i procesa vežbanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.