Danas je najdepresivniji dan u godini

Ukoliko se danas osećate naročito neraspoloženo i nemate motivacije, ne brinite jer razlog je, kažu stručnjaci, fenomen "tužni ponedeljak", odnosno najdepresivniji dan u godini.
Danas je najdepresivniji dan u godini
Foto: Pixabay
"Tužni ponedeljak" definisao je psiholog Klif Arnal. Primenom formule : [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] u kojoj W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mesečnu zaradu, T vreme nakon Božića, Q vreme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za preduzimanjem akcije, zaključio je da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.
 
Prema statistikama, januar je mesec u kojem se najviše ljudi razvede i mesec u kojem na Tviteru bude objavljeno najviše negativnih poruka.
 
Mnogi ne veruju u ovaj fenomen, a profesorka Jolanta Burk s Univerziteta East London smatra da je "tužni ponedeljak" depresivan dan samo zbog verovanja u to.
 
"Misleći da je danas najgori dan u godini, posvećujemo više pažnje negativnim stvarima oko nas. Ukoliko je to dan koji će negativno uticati na vaše razmišljanje, emocije i ponašanje, iskoristite prednosti i pretvorite ga u srećan dan. Umesto da pažnju pridajete lošim stvarima, budite svesni dobrih stvari koje se događaju vama i oko vas", rekla je Burk.
  • Dule

    15.01.2018 13:54
    E ja dobih 10 danas u predroku, sve me boli od depresije. :)
  • aSBo

    15.01.2018 11:52
    demagogue
    av!svaki dan nam je..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.