Po novom zakonu Holandije svi građani su donatori organa

Holandski senatori izglasali su novi zakon koji svakog građanina čini donatorom organa, sem ako naglase da to ne žele da budu.
Po novom zakonu Holandije svi građani su donatori organa
Foto: Pixabay
Poslanica Pija Dejksta objasnila je da je zakon sličan onima u Belgiji i u Španiji, a da će svaka osoba starija od 18 godina, koja još uvek nije odabrala da bude donator organa, dobiti pismo putem kojeg će moći da izrazi svoj stav.
 
Svi koji odluče da ne odgovore na pismo smatraće se budućim donatorima organa.
 
Građani će, međutim, i dalje imati opciju da odustanu svakog trenutka.
  • Bole

    14.02.2018 10:26
    @Muha ha ha
    Pa i neće ti niko "oduzimati organe bez potpisa"! Čitate li vi, ljudi, uopšte ove tekstove do kraja ili samo ostavljate besmislene komentare? Svaki građanin će imati opciju da se izjasni da li želi ili ne želi da bude donator organa, a to se radi stavljanjem potpisa na formular. Samo onaj ko se ne izjasni pismenim putem, iz bilo kog razloga (da li zbog lenjosti ili zato što zaista želi da bude doborovoljni davalac organa), automatski postaje potencijalni donator. Ti ne budi lenj, pa tebi i tvojoj porodici neće niko prilaziti, ne brini, a u međuvremenu ti ne bi škodilo malo elementarne pristojnosti.
  • Muha ha ha

    14.02.2018 00:51
    Koji teror bre. More mrs sa tim. Nece mi niko oduzimati organe bez potpisa jeli jasno?!?! Kontam da se to i ovde sprema. Moje f..ing prirodno pravo je moje fa..ing telo - mrs bre od mene i moje porodice. Bljutavo.
  • AA

    13.02.2018 23:07
    Dobar zakon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".