Ženskih autora i likova više u 19. veku nego u modernim romanima

Analiza preko sto hiljada romana pokazala je da se broj autorki, ali i ženskih likova od 19. veka do 1960-ih neprekidno smanjuje.
Istraživači Univerziteta Ilinois i Kalifornije u Berkliju analizirali su 104 hiljade romana napisanih u periodu od 1780. do 2007. Algoritam koji su koristili bio je osposobljen da prepoznaje pol autora i likova u knjigama. 
 
Suprotno očekivanjima, za dva veka nije došlo do porasta broja junakinja, prenosi "Gardijan". Umesto toga, od 19. veka do ranih 1960-ih vidljiv je stalni pad, pišu autori istraživanja Ted Andervud, Dejvid Baman i Sabrina Li. 
 
Osim što se smanjio broj likova koji su žene ili devojke, u prvoj polovini 20. veka autori istraživanja su primetili iznenađujući pad broja autorki. Kako napredujemo od 1850. prema 1950, broj naslova koje su napisale žene pada s 50 na 25 odsto. 
 
S obzirom da je to je bilo razdoblje prvog talasa feminizma, autori su u početku sumnjali da su pogrešili u metodološkom pristupu, međutim, dodatna testiranja samo su potvrdila nalaze - sa gotovo polovine ukupnog broja romanopisaca, žene su vremenom spale na jedva četvrtinu, i taj trend je godinama prolazio nezapažen. 
 
"Čini se da su istraživači svakog perioda bili u stanju da primete da se broj autorki smanjuje u njihovom razdoblju, ali niko nije ni pomislio da sugeriše da je cela priča od 1800. do 1960. zapravo priča o opadanju", primećuju autori studije. 
 
Razloge za pad autorki, koji se preokrenuo oko 1970, nalaze u "gentrifikaciji" romana. 
 
Sredinom 19. veka pisanje romana se nije smatralo karijerom koja obezbeđuje visok status, međutim, kako se to menjalo, tako se sve više muškaraca okretalo pisanju. Istovremeno, dok je broj žena romanopisaca opadao, u drugim spisateljskim poljima, poput publicistike, došlo je do ogromnog porasta broja autorki. 
 
Svakako, pad broja autorki uzrokovao je jednim delom i pad broja ženskih likova u romanima. Prema istraživanjima, u knjigama koje potpisuju muškarci, žene zauzimaju u proseku od četvrtine do trećine prostora za likove. U knjigama koje pišu žene, ova podela je daleko bliža sredini.
  • RIZBO

    26.02.2018 11:21
    MUŠKINJE
    sada sedu u kafanama i piju one droze, e to je njima ta emancipacija donela. Ne znaju šta imaju među nogama a kamoli u glavi, pa kako onda i da pišu bilo šta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".