VIDEO: Ona je bila najbolji ženski snajperista

Početkom 1941, tada 25-godišnja Ljudmila Pavličenko studirala je istoriju na Univerzitetu u Kijevu, a godinu dana kasnije postala je najopasnija snajperistkinja svih vremena koja je ubila 309 osoba, od čega su 39 bili nemački snajperisti.
Pavličenko je od malih nogu bila svojeglava i muškobanjasta, i nikad nije bila najposlušnija učenica u razredu. Rođena je 1916. godine u malom gradu u Ukrajini, da bi se s 14 doselila u Kijev. Kao i mnoga druga deca u Sovjetskom Savezu, učestvovala je u paravojnoj sportskoj organizaciji u kojoj je učila i streljaštvo. Navodno se dečak iz susedstva pravio važan kako mu super ide pucanje, pa je Pavličenko odlučila da vežba toliko dugo dok ne bude jednako dobra kao on.  
 
Juna 22. 1941. godine Hitler je raskinuo vezu sa Staljinom i nemačka vojska je napala Sovjetski Savez. Pavličenko se brzo pridružila sovjetskoj vojsci kako bi branila domovinu, iako je prvobitno odbijena zbog pola. 
 
"Izgledala je kao model, s manikiranim noktima, u modernoj odeći i s lepom frizurom. Pavličenko je rekla osobi zaduženoj za regrutaciju da želi da nosi pušku i bori se. Muškarac joj se samo nasmejao i pitao je šta ona zna o puškama", piše na stranicama soviet-awards.com. 
 
Čak i nakon što je Pavličenko pokazala svoj sertifikat i značku koja je potvrđivala da se bavila streljaštvom, pokušali su da je usmere prema poslu medicinske sestre. 
 
"Nisu želeli da prime devojke u vojsku, pa sam morala da se poslužim raznim trikovima kako bih upala", objasnila je Pavličenko. 
 
Napokon joj je Crvena armija dozvolila da izađe natest, tako što su joj dali pušku i pokazali dvojicu Rumuna koji su sarađivali s Nemcima. Bez muke je upucala vojnike i primljena je u vojsku. Poslali su je na prvu liniju fronta u Grčku i Moldaviju, pa je u kratkom roku postala poznata kao strašna snajperistkinja koja je tokom prvih 75 dana na ratištu ubila 187 Nemaca. 
 
Snajperisti su se u bitkama borili između zaraćenih strana, često jako udaljeni od ostalih vojnika. Bio je to izuzetno opasan posao za koji je bila potrebna maksimalna koncentracija i strepljenje, jer ste morali satima sedeti/ležati, savršeno mirni, kako bi izbegli da vas uoče neprijateljski snajperisti. 
 
Kad je postala poznata, nakon bitaka za Odesu i Moldaviju, Pavličenko je prebačena na Krim i poslata u bitku za Sevastopolj. Zbog svoje reputacije, počeli su da joj daju sve opasnije zadatke, te se u jednom trenu našla licem u lice s neprijateljskim snajperistom. 
 
Ubila je 36 snajperista, od kojih su neki bili među najzloglasnijim ubicama u svojim redovima. 
 
Osam meseci se borila u Sevastopolju, gde je unapređena u Crvenoj armiji zbog svojih postignuća. Nekoliko je puta ranjena, ali je poslata s ratišta tek nakon što joj se šrapnel zabio u lice, kad su Nemci bombardovali njenu poziciju. 
 
Postala je poznata osoba u ratu i deo propagande kojom se koristila Crvena armija, pa su je se bojali nemački vojnici širom istočnog fronta. Nemci su čak išli toliko daleko da su joj se lično obraćali preko zvučnika, pri čemu su joj nudili ugodnosti i slatkiše ako pređe na njihovu stranu. 
 
Ipak, Pavličenko je ostala na svojoj strani i uskoro postala instruktorka streljaštva, pa je čak pozvana u posetu Beloj kući. Tako je postala prva pripadnica sovjetske vojske koja je ikad stupila tamo, piše Business Insider. 
 
Pavličenko je bila jedna od 2.000 snajperistkinja koje su se borile na strani Crvene armije u Drugom svetskom ratu i jedna od njih 500 koje su preživele. S 309 ubistava, ubraja se među pet najboljih snajperista svih vremena, ali je vrlo verovatno da je ubila mnogo više vojnika, budući da je potvrđenim ubistvima morala prisustvovati treća strana, što često nije bilo moguće. 
 
Nakon rata je magistrirala u Kijevu, a ove godine je njena priča prikazana u filmovima "Bitka za Sevastopolj" u Rusiji i "Neuništiva" u Ukrajini.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin