Danska najbolja zemlja za žene

Najbolja zemlja na svetu za žene je Danska, pokazuje godišnji izveštaj "U.S. News & World".
Danska najbolja zemlja za žene
Foto: Pixabay
Lista je zasnovana na anketi u kojoj je učestvovalo više od 9.000 žena, a u top 10 nalaze se Švedska, Norveška, Holandija, Finska, Kanada, Švajcarska, Australija, Novi Zeland i Nemačka.
 
U Danskoj i žene i muškarci imaju skoro besplatnu zdravstvenu zaštitu i visoko obrazovanje. Osim toga, u Danskoj postoji ženska politička stranka Feministisk Initiativ (ili F!).
 
Na drugom mestu je Švedska. Skoro dve trećine fakultetski obrazovanih ljudi u Švedskoj su žene. Zakoni o porodiljskom odsustvu su fleksibilni, a pravo na porodiljsko imaju i očevi. U Švedskoj postoji i Sekretarijat za rodna pitanja koji radi na obezbeđenju ravnopravnosti u svim sferama života.
 
Norveška je zemlja koju često nazivaju utočištem za ravnopravnost polova, a na ovoj listi zauzela je treće mesto.
 
Sledi Holandija koja je kada je reč o rodnoj ravnopravnosti dugo bila pionir. Politika emancipacije iz 1978. godine osigurala je porodiljsko odsustvo za žene i muškarce, a zdravstvena zaštita, prihodi, mogućnost odlučivanja i učestvovanja u političkom životu isti su za oba pola.
 
Još jedna skandinavska zemlja koja ženama nudi odlične uslove za život i ravnopravnost je Finska. Za to je prvenstveno zaslužan Zakon o ravnopravnosti muškaraca i žena iz 1987. godine kojim se za žene i muškarce u svim sferama života garantuju identična prava i sprečava diskriminacija.
 
Šesto mesto zauzela je Kanada. Kanadski ministar finansija Bil Morno je za 2018. godinu usvojio plan "Jednakost+rast, jaka srednja klasa" koji ima za cilj da podstakne žene i pomogne im da budu ključna radna snaga zemlje.
 
Švajcarska je zemlja u kojoj je život generalno uređen pa je razlika u polovima u svakodnevnom životu, ali i na radnom mestu skoro neprimetna. Zbog toga je ova zemlja na sedmom mestu.
 
Priznavši istopolne brakove Australija je napravila veliki iskorak kada je reč o ljudskim pravima. Nalazi se na osmom mestu, a može se pohvaliti i činjenicom da su žene koje žive u Australiji među najdugovečnijim na svetu.
 
Novi Zeland je 1893. godine postao prva zemlja na svetu koja je dozvolila ženama da glasaju na parlamentarnim izborima. Ove godine slave i jubilej, 125 godina prava glasa za žene.
 
Na desetom mestu je Nemačka, država na čijem je čelu jedna od najmoćnijih žena sveta Angela Merkel što je veliki motiv ženama da se uključe u politiku.
  • Pomalo

    13.03.2018 00:11
    Upoznat
    Sa Norge....
    Elem, u Norge je dosta da žena kaže da je maltretirana i sa dobije sve šta hoće u razvodu. Nije potreban dokaz, masnica - ništa.
    Tako je sada i u SRB.
    Razlika je što je parlament Kraljevine Norveške shvatio šta se dešava, pa se to sada malo menja. Bilo je slučajeva sa muškarac radi, kupi stan na kredit, upozna devojku, venčaju se, beba i razvod. Ona je pokupila stan kao dva i dva. Nakon prilično vremena stan je bio vraćen, ali ona nije plaćala ništa - kredit, režije.... Ništa!
    Čovek je prodao stan da izađe na nulu. Toliko o ravnopravnosti u Norge.
  • Esmarh oko vrata

    12.03.2018 17:24
    @Milomir
    Žene ugnjetavamo od pamtiveka ne zato što su one slabe, nego zato što su muškarci šu*ci. Ako imaš majku, sestru ili ženu... S takvom glavom i takvim razmišljanjem... Šta da ti kažem...
  • Milomir

    12.03.2018 10:57
    Ugrožena prava
    Uskoro će u tim zemljama biti ugrožena prava muškaraca jer tanka je linija između ravnopravnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".