Beč najbolji grad za život, Beograd ni u prvih sto

Glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svetu kada je reč o kvalitetu života, rezultati su studije globalne konsultantske kompanije Merser.
Beč najbolji grad za život, Beograd ni u prvih sto
Foto: Pixabay
U studiji je analiziran 231 grad, a Beograd je poboljšao svojrezultat za 18,3 odsto, ali je to dovoljno za i dalje skromno 139. mesto.
 
Grupa Merser već 20 godina sprovodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procene plate za svoje radnike u inostranstvu. U istraživanju se upoređuje četrdesetak različitih činilaca poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stepena kriminala, rekreacije, kulture, brige o životnoj sredini, ličnih sloboda... Na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama - političkoj, socijalnoj i privrednoj.
 
Među prvih dvadeset gradova malo je promena u odnosu na prošlogodišnju lestvicu.
 
Drugo mesto je pripalo švajcarskom Cirihu, a treće glavnom gradu Novog Zelanda Oklandu. Slede Minhen, Vankuver, Diseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Bazel, Sidnej, Amsterdam, Berlin, Bern, Velington, Melburn, Toronto, Luksemburg, Otava i Hamburg.
 
Najbolje rangirani grad Velike Britanije je London koji je zauzeo 41. mesto, što znači da je pao za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina zadesila i Pariz koji je ove godine pao sa 38. na 39. mesto.
 
Mnogo bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope: Beograd je 139, Zagreb je 98. sa poboljšanjem od 15 odsto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 odsto. Ljubljana je zauzela 75. mesto.
 
"Glavni činioci za bolje rangiranje istočnoevropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, lična sigurnost, poboljšanja u prevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opšte poboljšanje životnog standarda", rekla je predsednica Merserovog odeljenja EuroPac regije Martin Ferland.
 
Na začelju liste su, kao i prethodne godine, Bagdad, Bangui, Sana, Port-o-Prens, Kartum, N'Džamena, Damask, Brazavil i Kinšasa.
  • Dubasari

    26.03.2018 09:51
    Gde je onda Novi Sad? Negde u rangu sa indijskim provincijama sa sve većom gužvom i sve većom bedom.
  • MonteDushano

    25.03.2018 19:01
    Pa, šta ste mislili? :D
  • sarajevski

    23.03.2018 10:09
    Vucko
    e da posudimo Av Av sa strucnjacima na godinu dana bilo bi Beca na Moru i 150. mesto.

    Ovako trebamo biti ponosni sto nam je blizu a svetsko :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin