Havaji zabranjuju kreme za sunčanje jer štete Velikom koralnom grebenu

Havaji će postati prva američka država koja će zakonski zabraniti prodaju krema za sunčanje koje sadrže hemikalije štetne za Veliki koralni greben.
Havaji zabranjuju kreme za sunčanje jer štete Velikom koralnom grebenu
Foto: Pixabay
Zakonom je zabranjena prodaja krema koje sadrže hemikalije oksibenzon i oktinoksat za koje naučnici tvrde da doprinose izbeljivanju korala. Utvrđeno je da se ove hemikalije nalaze u 3.500 najpopularnijih proizvoda za sunčanje. 
 
Zakon će biti na snazi od 2021. godine, a trenutno čeka potpis guvernera Davida Igee.
 
"Ovo će napraviti veliku razliku u zaštiti naših koralnih grebena, morskog života i zdravlja ljudi", rekao je senator Majk Gabad koji je predstavio ovaj zakon. U njemu se navodi kako ove hemikalije ubijaju razvoj korala, povećavaju njegovo izbeljivanje i uzrokuju genetičku štetu koralima i drugim morskim organizmima.
 
Naučnici nisu tako optimistični. Direktor Laboratorije Coral Reef na Univerzitetu Sauthempton Jorg Vedenman kazao je kako ova zabrana neće rešiti druge probleme kao što su temperaturne anomalije, preteran izlov ribe i velike količine smeća koje zagađuje i uništava grebene.
 
"Ipak, to je mesto gde ima mnogo turista i nije nerazumna mera. Moglo bi biti efekta", kazao je Vedenman.
 
Havajske vode poseti više od osam miliona turista svake godine. Prema studiji koji je uradio naučnik Karig Dauns, 12.000 tona kreme za sunčanje završi putem vode u Velikom koralnom grebenu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.