Zvaničnik Banke Engleske izvinio se zbog izjave da je ekonomija u menopauzi

Viceguverner Banke Engleske Ben Broudbent bio je primoran na izvinjenje jer je britansku ekonomiju opisao kao nedinamičnu, u "menopauzi", što je ocenjeno kao "grubo seksistička" izjava.
Zvaničnik Banke Engleske izvinio se zbog izjave da je ekonomija u menopauzi
Foto: Pixabay
Ekonomija je u "kritičnom periodu" što se poslednji put desilo u viktorijanskom dobu 1880-ih godina, sa iznenadnim usporavanjem i zastojem u produktivnosti, rekao je on za list Telegraf. Dodao je da to znači da je ekonomija "u menopauzi i to se može primeniti za oba pola, a to drugim rečima znači da ste prešli sopstveni vrhunac produktivnosti".
 
Ta izjava je izazvala raspravu u Velikoj Britaniji, posebno na društvenim mrežama, posebno pošto je Broudbent (53) zadužen za monetarnu politiku u banci vidjen kao potencijalni naslednik Marka Karnija kojem mandat ističe 2019. godine.
 
"To je grubo seksistička izjava", ocenila je Kler Fips glavna urednica za onlajn izdanje lista Gardijan.
 
"To su ružne, neopravdane i potencijalno agresivne reči", rekao je predstavnik televizije ITV Robert Peston i dodao da nema nikakvog razloga pomisliti da su osobe u menopauzi manje produktivne.
 
Broudbent se, suočen s tim kritikama, izvinio. "Žao mi je što sam loše izabrao reči, duboko žalim zbog štete koju je moja izjava nanela", rekao je.
 
Dodao je da je u spornoj izjavi pokušao da objasni kritični period (na engleskom climacteric period), termin koji su koristili istoričari za opisivanje perioda lošeg rasta produktivnosti u 19. veku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin