Švedska blogerka doživela rasizam u Hrvatskoj

Blogerka Tina Šeron iz Švedske pre dve godine letovala je u Hrvatskoj i doživela nekoliko neprijatnih, rasističkih incidenata o kojima je progovorila u svom blogu.
Tina je Hrvatsku posetila s prijateljicom koja je poreklom iz Bosne i Hercegovine, koja razume hrvatski i koja je u nekoliko navrata shvatila kakve komentare Tina dobija. 
 
Prvi incident dogodio se kada su posetile salon za lepotu koji ima i solarijum. Muškarci okupljeni na ulazu dobacili su tamnoputoj Tini na hrvatskom da bi trebalo da poseti solarijum, prenosi 24sata. 
 
Sledeći incident bio je na plaži, gde su naišle na grupu domaćih muškaraca, od kojih je jedan komentarisao da se Tina "već dobro ispekla na suncu". 
 
"Bilo mi je neprijatno. Plaža je mesto gde si praktično u donjem vešu, potpuno si izložen, a ja sam bila jedina tamnoputa osoba u gomili. Ceo dan nisam bila raspoložena zbog toga", kaže Tina. 
 
Blogerka je opisala i trenutak kada ju je jedan muškarac pitao da se fotografiše s njim samo zato što ima tamnu boju kože. "Izdvojio me je samo zbog boje moje kože. To je rasistički, ali sam pristala na fotografiju", kaže Tina, koja je tokom odmora odlučila da se ne nervira zbog takvih komentara i ne dozvoli da joj nepristojni ljudi pokvare odmor. 
 
"Nikada nisam doživela takve stvari, ne mogu da se setim da mi je neko ikada govorio takve stvari zbog boje kože. Srećom, imam samopouzdanja i volim sebe, pa me to nije doticalo", zaključila je Tina. 
  • kimi

    29.05.2018 18:56
    @petar

    Petre, kako mozes tako glupavu konstataciju da napravis?
    Moje selo je Novi Sad kao i tvoje pretpostavljam ..tako da nemoj da nam vredjas grad.
    A da nisam na duze od 7 dana izasao je tacno, nemam uslova za to, a npr zar ovo nije diskriminacija sa tvoje strane? Posto vidim da toliko branis ljudska prava ,zasto vredjas one koji nemaju?

    Sto se devojke tice ,kako moze biti ruzan komentar sala?
    Koja devojka ce nekom dobacivati da mu je mali polni organ? Jel ti to setas golisav ulicama il sta?
    Ja da meni neko kaze u nekoj nigerskoj drzavi/okruzenju ,da sam bled ko les, da pojedem nesto, ja bih istog trena razumeo da je to sala i smejao bih se ,,i ko je ovde njoj rekao da izgleda jadno??? .... znas kako ..za odredjene sale treba imati inteligenciju, a ne biti bukvalista i odmah stvatiti tako nesto kao rasizam.
    Niko toj devojci nije rekao da je ruzna, da je gov... cak sta vise, msm da su se ti momci nabacivali ,posto devojka JE lepa, ali to je taj nas balkanski nacin udvaranja ,nezreo ali i iskren.
    To sto je ona "svedjanka" kako ti kazes, pa mozda ima drugaciji smisao za humor,ako je uopste ima, je vec njen problem.
    I jos jednom .. nije ona Svedjanka, moze da ima drzavljanstvo , moze da se tamo rodi, ali nije svedjanka!! Zna se kako izgl Svedjani, bledi, plava kosa plave oci,kao i Finci Norvezani...
    Ako ti se neki Ming Jung Fing rodi u Srbiji, jer je on za tebe Srbin? Ili Petar Petrovic ako se rodi u Kini, jel je on Kinez?
  • petar

    29.05.2018 12:01
    @krle
    Svedska je ateisticka zemlja, prvenstveno.
    Sekularna. Kao sto smo i mi u teoriji.
    A uz to ne vidim kakve veze ima religija sa ovim.

    Postoji razlika izmedju iznositi misljenje i dobacivati nekom ruzne komentare.

    Siguran sam da se ti ne bi osecao lepo da ides ulicom ili plazom i devojke ti dobacuju da si ruzan, debeo, glup, imas mali polni organ i sl...
    I da, kada neko "izrazi misljenje" da si se "ispekao" jer si tamnoput to se zove rasizam.

    Isto kao da ti odes u zemlju gde su pretezno svi druge boje koze pa da ti neko dobacuje "au brate, al si bled idi pojedi nesto, izgledas jadno".

    A ovaj sto komentarise sa crnkinja a Svedjanka se vidi da iz svog sela nije izasao duze od nedelju dana.
  • Slomljena Žaluzina

    29.05.2018 11:42
    Neki prethodni komentari pokazuju da je švedska blogerka doživela rasizam i u Srbiji. Samo još nije obaveštena...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin