Najstarije drvo u Evropi ima 1.230 godina

Drvo pronađeno u južnom delu Italije staro je 1.230 godina i zvanično je proglašeno za najstarije drvo u Evropi.
Iznenađenje predstavlja što drevni bor još uvek živi, a istraživanja objavljena prošle sedmice u časopisu "Ecology" pokazuju da je poslednjih decenija pronađeni bor rastao, prenosi "National Geographic".
 
Otkriće pokazuje da pojedina stabla mogu preživeti vekovima čak i u uslovima ekstremnih promena klime. Ovaj drevni bor rastao je i tokom hladnog Srednjeg veka i nastavio da raste i pri puno toplijim temperaturama, uključujući i sušne periode.
 
Maxime Cailleret iz Švajcarskog saveznog instituta za istraživanje šuma rekla je da će analiziranje rasta stabla kroz promenu klimatskih uslova pomoći naučnicima da bolje razumeju kako šume mogu odgovoriti na moderne klimatske promene.
 
"Proučavanjem stoletnih stabala moći ćemo bolje da predvidimo budući uticaj klimatskih promena na ekosisteme šuma", rekla je Cailleret.
 
Ustanovljavanje starosti stabla nije bilo lako i naučnici nisu mogli da se oslone na uobičajeno brojanje godova, jer je nedostajao središnji deo stabla koji je sadržavao najstariji prsten.
  • drveni

    31.05.2018 10:54
    loš članak
    Članak je prepun paušalnosti i neistina. Najstarije drvo u Evropi je tisa koja raste u Conwy okrugu u Velsu, potvrđena starost 4000 god.
  • Ja

    30.05.2018 11:27
    Maslina u Baru
    Zar maslina u Baru nije najstarije drvo u Evropi?
  • Nikola

    30.05.2018 11:12
    Posaljite Vesica da ga posece, da ne stoji na putu napretka Italije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin