Svi organi odraslog čoveka na crnoj berzi vrede 1,3 miliona evra

Zbog velikog nedostatka legalno dostupnih ljudskih organa, bubrezi, jetra, srce, pluća, rožnjače veoma su tražena roba na crnom tržištu.
Svi organi odraslog čoveka na crnoj berzi vrede 1,3 miliona evra
Foto: Pixabay
Ilegalna trgovina organima generiše od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje, pokazuje izveštaj "Global financial integrity". Kako se navodi, ta procena se odnosi na pet organa - bubrege, jetru, srce, pluća i gušteraču.
 
Osim toga, ističe se da cene koje se mogu naći na internetu pokazuju da ukupna vrednost svih organa prosečnog odraslog čoveka iznosi 1.380.000 evra. 
 
Lekari sa kojima su pričali novinari sarajevskog "Avaza" navode da se na crnom tržištu mogu naći skoro svi delovi ljudskog tela, a da cene variraju u zavisnosti od toga u kojem se delu sveta nabavljaju. 
 
Prema njihovim rečima, preko oglasa se najčešće prodaju bubrezi, jer se bez jednog može normalno živeti, dok je najskuplji organ na tržištu srce. Njihova cena je oko 600.000 evra. Najniža je cena ligamenata i zglobova - 6.000 evra. 
 
"Avaz" piše da je na internetu ranije bio oglas muškarca koji je u rubrici tehnika - WC kupatilo naveo da prodaje oba bubrega za cenu po dogovoru ili ih menja za BMW X6.
  • Shimmy

    05.06.2018 12:37
    "Humano"
    Dakle, legalizacijom toga da smo sad u startu svi dobrovoljni davaoci organa, doktoru i zdravstvenom sistemu vredite vise mrtvi nego zivi. I sada ce ovi sto su progurali zakon dobiti vecu ponudu organa za sebe i to po daleko nizim cenama....
  • terwer34

    03.06.2018 11:07
    Eto zasto su zapeli da svi budemo 'dobrovoljni' davaoci organa po defaultu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin