Roba sa nacističkom tematikom na Amazonu

Portal za elektronsku kupovinu Amazon pomaže grupama za širenje mržnje u prodaji robe sa nacističkom tematikom, od čega one zarađuju.
Roba sa nacističkom tematikom na Amazonu
Foto: Pixabay
Studija je pokazala da su mnoge grupe za širenje mržnje preko Amazonove prodavnice prodavale svoju robu sa nacističkom tematikom, između ostalog odeću, nakit i replike vojnih insignija, prenosi BBC na srpskom. U studiji se navodi da su određene grupe za širenje mržnje takođe preko Amazona prodavale muziku i knjige koje veličaju njihove stavove. 
 
Amazon je sada uklonio neke od oglasa i naveo da će "brzo da reaguje" protiv svakog ko prekrši njihova pravila. Izveštaj su sačinile dve američke organizacije koje su istraživale način na koji rasisti koriste Amazon radi zarade.
 
Prema izveštaju, Amazonove "spore i nedovoljno primenjivane" smernice su omogućile mnogim rasističkim, islamofobičnim i antisemitskim pokretima različite načine za zarađivanje novca, čime su proširene i njihove ideje. 
 
Ove dve organizacije su pronašle različitu robu sa dobro poznatim simbolima mržnje, kao što su svastike, slike protiv crnaca, kao i proizvodi sa savremenom tematikom koju koriste rasističke grupe. Autori, muzičari i aktivisti koji otvoreno propagiraju rasizam takođe su prodavali svoj materijal preko Amazona, pokazuje studija. 
 
Iako Amazon ima konkretna pravila kojim zabranjuje "proizvode koji promovišu mržnju, nasilje, rasističku, seksualnu ili religijsku netoleranciju ili promovišu organizacije sa takvim stavovima", kompanija je svoju politiku loše sprovodila u praksi. U izveštaju piše: "U prošlosti, Amazon je sporo reagovao ili nije reagovao uopšte, umesto da odmah efikasno reaguje u sprečavanju grupa koje šire mržnju koristeći njihovu platformu". 
 
Ove dve organizacije pozvale su Amazon da zauzme "jasan javni stav" prema pokretima koji šire mržnju i da im onemogući da zarađuju. 
 
Amazon je uklonio mnoge proizvode koji su navedeni u izveštaju i naglasio da radi na tome da onemogući neonacističkim muzičarima da "strimuju" svoj sadržaj. Amazon je u saopštenju naveo da prodavci na njihovim stranicama "moraju da prate naše smernice i oni koji to ne čine podležu brzoj reakciji što podrazumeva i potencijalno uklanjanje njihovih naloga".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin