Britanske škole proteruju suknje zbog rodne ravnopravnosti

Učenice u Engleskoj će uskoro morati da se oproste od tradicionalnih školskih uniformi i suknje će zameniti pantalonama, jer uprave obrazovnih institucija u ovoj državi nastoje da odaberu rodno neutralan oblik oblačenja, koji će biti prihvatljiv i transrodnim studentima.
Najmanje 40 obrazovnih ustanova u Engleskoj već je zabranilo devojkama da nose ovaj komad odeće, dok ostale razmatraju uvođenje takve zabrane.
 
"Copleston High School" u Ipsviču je uz suknju kao deo ženske odeće na spisak neprihvatljivih stvari uvrstio i tesne farmerke i pirsing na licu.
 
"Woodhey High School" u engleskom Beriju je takođe jedna od škola koje su zabranile suknje, jer je tokom održavanja sastanaka i uvežbavanja studentskog dramskog kluba učenicama bilo neugodno pred pogledima nastavnika i gostiju.
 
Predstavnici škole "Priory" u Luisu, gde su suknje pale u nemilost još prošle godine, objasnili su svoju odluku.
 
Prvo, učenici su sami bili zainteresovani da devojčice i dečaci nemaju različitu odeću. Drugo, institucije treba da uzmu u obzir interese transrodnih ljudi.
 
Članak ističe činjenicu da se ova školska inicijativa podudara s odlukom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u raspravi o pravima transrodnih osoba u zakonu o priznavanju rodnog statusa. Očekuje se da će savetodavni dokument o ovom pitanju britanska vlada razmotriti naredne sedmice.
 
Ipak, neke škole se bore za očuvanje suknje kao tradicionalnog odevnog predmeta u ženskim školskim uniformama. Studenti Visoke škole "Philips", gde uobičajene uniforme za dečake i devojčice planiraju da promene sledeće godine, peticijom su prikupili hiljadu potpisa, navodeći kako se protive seksualizaciji dečjih tela.
 
Devojke koje pohađaju Visoku školu "Philips" kažu kako se osećaju sigurnije u suknjama i kako prisiljavanje da nose pantalone šteti njihovom mentalnom zdravlju.
 
"Ako jedan učitelj veruje da su dečje noge u određenom smislu previše seksi trebalo bi ga odmah otpustiti zbog grubog kršenja pravila ponašanja", navodi se u peticiji. Feministkinje su takođe osudile zabranu, iako iz drugih razloga.
 
"Mislim da svako treba da ima pravo izbora između suknje i pantalona, tako da svako može da pronađe šta mu odgovara, njemu ili njoj", kaže američka književnica Naomi Vulf.
  • Bg

    20.07.2018 08:03
    Ehhh
    Sada iz ove perspektive Orvelova 1984 deluje kao preterano optimisticna...
  • Neoplantius

    15.07.2018 11:13
    Ravnopravnost
    Kakva sloboda, milina jedna. Da bi se transrodne osobe osećale bolje treba zabraniti regularnima da budu ono što jesu. Čak i ako će se većina zbog toga osećati lošije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin