Za nezakonito iznajmljivanje stanova 1,3 miliona evra kazne

Vlasti u Parizu kaznile su od početka godine sa više od 1,3 miliona evra vlasnike, koji su nezakonito iznajmljivali stanove.
Za nezakonito iznajmljivanje stanova 1,3 miliona evra kazne
Foto: Pixabay
Broj kazni za nezakonito iznajmljivanje apartmana preko servisa Airbnb i drugih onlajn aplikacija znatno je porastao u 2018. godini, a gradske vlasti na taj način pokušavaju da suzbiju takvu praksu u uslovima zaoštravanja krize stanovanja, preneli su Rojters i portal France24.
 
- Iznos kazni značajno je povećan, jer smo odlučili da pojačamo inspekcije. Želimo da suzbijemo tu praksu - izjavio je za francuski RTL Radio Jan Brosat, pomoćnik za stanovanje u pariskoj gradskoj upravi. Kako je rekao, do 15. avgusta izdato je 1,38 miliona kazni, dok je u celoj 2017. godini izdato 1,32 miliona kazni.
 
Kršenje gradskih propisa o iznajmljivnju utvrđeno je u slučaju oko 111 nekretnina, uz prosečnu visinu novčane kazne od nešto više od 12.000 evra. - Sudije su oštrije, kazne su im strože, jer smatraju da su se iznajmljivači u međuvremenu upoznali sa propisima - rekao je Brosat.
 
Pariz, ali i drugi gradovi širom sveta pooštrili su regulativu za poslovanje Airbnb-ja, podstaknuti pritužbama hotelijera i stanovnika koji smatraju da najam pospešuje spekulacije sa cenama nekretnina. Da bi rešili taj problem, u Parizu su okupili tim od 30 stručnjaka.
 
- Propisi sve više odvraćaju od takve prakse, posebno zato što iznajmljivači imaju više nekretnina. U pojedinim slučajevima bili smo suočeni sa ljudima koji su kupili tri, četiri, pet apartmana, cele zgrade, pretvarajući ih u prikrivene hotele - rekao je Brosat. U parlamentu je trenutno u procesu novi zakon koji predviđa kažnjavanje nepropisnog oglašavanja nekretnina za najam putem Interneta, novčanim kaznama u visini do 50.000 evra.
 
Grad Pariz podneo je u aprilu tužbu protiv Airbnb i još dve slične agencije zbog kontinuiranog oglašavanja najma nekretnina bez službenog registarskog broja. Tužbom je obuhvaćeno 43.000 takvih oglasa.
 
Kako se navodi, Pariz spada u najunosnije tržište Airbnb, sa oko 65.000 stanova navedenih na internet stranicama, dok se 35.000 stanova oglašava preko konkurentskih platformi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.