Zašto savet "ne pričaj sa strancima" nije dovoljan?

U 90 odsto slučajeva, otmičari su osobe koje poznaju svoje male žrtve. Iz tog razloga, fraza "ne pričaj sa strancima" možda i nije lekcija koju deca neophodno moraju da nauče, savetuje fondacija za prevenciju nasilja nad decom "Kid Safe".

"Ne pričaj sa nepoznatim ljudima" rečenica je koju smo i sami od roditelja čuli bezbroj puta, a koju prenosimo na svoju decu (čak je odzvanjala i Crvenkapi kroz glavu, dok je šetala kroz šumu).

Međutim da li je ovo pravilo neophodno prenositi sa generacije na generaciju? Evo šta o tome misle stručnjaci američke neprofitne organizacije "KidSafe Foundation", koja edukuje decu i odrasle u cilju sprečavanje seksualnog zlostavljanja i nasilja nad mališanima:

"Naravno da postoje stranci koji imaju loše namere, ali nisu svi ljudi na svetu loši. Nažalost, na osnovu izgleda, ne možemo da procenimo čoveka, te se vodimo tim da se od nepoznatog sklanjamo. Iako se većina roditelja plaši da će im deca biti napadnuta od strane nepoznate osobe, mališani koji pretrpe bilo kakav oblik nasilja uglavnom poznaju svoje napadače. Iz tog razloga možda bi trebalo da čuvenu frazu izbacimo iz upotrebe pri vaspitavanju dece. Umesto što stalno učimo klince šta ne bi trebalo da rade, možda je vreme da uradimo baš suprotno. Pitajte ih kako bi postupili da im priđe stranac i pažljivo slušajte njihov odgovor. Njihov odgovor verovatno neće biti odgovarajući, ali zato ste vi tu da ih posavetujete i pomognete da naprave siguran i pametan izbor."

Autor: Yumama

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.