Da li današnji roditelji decu drže pod staklenim zvonom?

Dve trećine roditelja smatra da decu ne treba držati pod staklenim zvonom.

Međutim, verovatnoća da će ih držati unutra tri puta je veća nego u vreme kada su njih odgajali njihovi roditelji.

Anketiranje britanskih roditelja sprovela je farmaceutska kompanija Omega Pharma. Četrdeset odsto roditelja reklo je da im deca provode napolju manje od pet sati nedeljno, uključujući školske odmore i treninge. Samo jedna sedmina seća se da je imala iste navike kada je u pitanju boravak na otvorenom.

Samo četvrtina roditelja dopustila je deci vožnju skejta bez štitnika, a trećina je pustila decu da se igraju loptom u mirnoj ulici ili ih poslala u obližnju prodavnicu. Istraživanje je otkrilo i da bi veliki broj roditelja zabranilo deci bavljenje ragbijem ili jahanjem u slučaju da se povrede.

Jedan od 13 ispitanika rekao je da nikada ne dopušta deci igru napolju, dok je samo dva odsto roditelja reklo da su oni imali takve zabrane.

Većina roditelja procenjuje da je napolju u igri provodila najmanje 11 sati nedeljno, a velik deo seća se da je napolju bilo najmanje 16 sati. Isto je istraživanje pokazalo da gotovo polovina roditelja nikada nije pustila dete s početnim simptomima prehlade u školu, a samo četvrtina je dopustila detetu da im pomogne u kuvanju ili pripremanju hrane.

Iako je broj saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji značajno pao od 1980-ih godina, kao i kriminal čije su žrtve deca, mnogi tamošnji roditelji ulicu smatraju manje sigurnom nego što je nekad bila.

Luis Vajt iz Omega Pharme komentarisala je za britanski "Telegraf" kako je vreme provedeno napolju nužno za održavanje dece zdravom i srećnom.

"Redovna igra napolju neguje kreativnost i učenje, pomaže u regulisanju kilaže i jača imunitet", rekla je. "Roditeljima je teško da naprave pravu ravnotežu između zaštite dece i vaspitanja tako da jednog dana budu jaki i nezavisni ljudi. Mala i veća deca uvek će se suočavati s bolestima i povredama", završila je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom