VIDEO: Majka i sin rođeni iz iste materice

Emeli Erikson rodila je sina pre oko dve godine, a tek sad je odlučila da progovori o revolucionarnoj proceduri koja joj je omogućila da dođe do potomstva.

Ova 30-godišnjakinja koja živi nedaleko od Stokholma, kaže da je njena avantura nešto što bi moglo da bude deo naučnofantastičnih priča.

"O ovakvim stvarima čitate u knjigama o istoriji, pa će tako verovatno neko u budućnosti čitati o meni", kaže Erikson za AP.

Njen sin Albin, postao je prvo dete na svetu koje je rođeno iz iste materice kao njegova majka. Ona se naime podvrgla transplantaciji materice koju joj je donirala njena rođena majka.

Emeli je imala 15 godina kada se zabrinula zbog toga što još nije dobila menstruaciju. Nakon pregleda je saznala da nikada neće moći da ima decu i počela je da traga za rešenjem koje će joj omogućiti biološko potomstvo.

Dr Mets Brenstrom, švedski hirurg koji je izveo zahvat, jedini je u svetu koji je pomagao u porođaju žena sa transplantiranim matericama. Iako je imao samo pet takvih slučajeva, nada se da će procedura postati standardna.

Trenutno sarađuje sa lekarima iz drugih zemalja kako bi procedura bila usavršena i postala šire dostupna. Takođe, dva bivša člana njegovog tima takođe su izvela četiri slične operacije u Teksasu, od kojih je jedna bila uspešna, ali pacijentkinja još nije pokušala da zatrudni.

Brenstrom je pre dve decenije prvi put izveo zahvet presađivanja materice i zahvaljujući njegovim istraživanjima, ova procedura postala je dostupna i u ostatku sveta. Njegova ekspertiza o mehanizmu ovulacije i transplantaciji materice i dalje je osnova za buduća istraživanja na ovu temu.

  • Misko

    09.10.2016 15:56
    info
    samo kada tata nije i deda :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom