Devojčice već sa šest godina veruju da su manje nadarene

Devojčice već sa šest godina počinju da veruju da su manje talentovane od dečaka, pokazalo je američko istraživanje.

Rezultati istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 400 dece sugerišu da takva percepcija može snažno uticati na kasniji profesionalni život.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Science" dečaci i devojčice u uzrastu od pet godina veruju da je njihov pol sjajan ali već godinu kasnije pojavljuju se stereotipi o manjoj vrednosti ženskog pola.

Naučnici sa univerziteta Prinston, Njujork i Ilinois, koji su sproveli istraživanje, veruju da se radi o uticaju medija, učitelja, roditelja i druge dece.

Deca su, između ostalog, testirana pričom o osobi koja je "vrlo, vrlo pametna" i zatraženo je da je identifikuju po polu. S pet godina 75 odsto dečaka odabralo je muški pol a 75 odsto devojčica ženski pol ali već godinu dana kasnije veći postotak devojčica smatrao je da se radi o osobi muškog pola dok se kod dečaka taj odnos nije promenio.

Deci su potom ponuđene dve igre dizajnirane za decu koja se "jako, jako trude" i za decu koja su "jako, jako pametna".

Dok su igre za decu koja se "jako, jako trude" podjednako birali i dječaci i devojčice, drugu igru za "jako, jako pametnu decu" mnogo je manje devojčica biralo.

Profesor Andrei Simpijan kazao je za BBC da je poruka tog istraživanja da su mala deca izložena tezama da je genijalnost verovatnije muška nego ženska odlika. On ističe da takav stereotip kasnije ima posledice po karijeru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom