Sve faze odvikavanja od pelena

Odvikavanje od pelena može biti poprilično stresno za dete, ali i za roditelje.

Detetu je pomisao da bude bez pelena jednako uzbudljiva, ali istovremeno i zastrašujuća. Dete odvikavanjem od pelena prvi put svesno gubi sigurnost koju je imalo u toploj upijajućoj peleni.
 
Donosimo vam sve korake koju deca najčešće prolaze tokom odvikavanja, kroz njih prolaze gotovo sva deca, bez obzira da li se radi o dečaku ili devojčici, i bez obzira na uzrast deteta. Kada primetite da detetu pelena smeta, vreme je za odvikavanje. Pripremite se na frustracije i noćna buđenja i promene posteljine. Brzo će proći.
 
1. Negiranje
 
Roditelji vrlo često pokušavajuda opravdaju dete. Iako je vreme za izbacivanje pelena, tešite se da je dete još premaleno za to verovatno u strahu od problema kod odvikavanja.

2. Određivanje
 

Odvikavanje od pelena ponekad se čini kao neki kult. Obeležiće celu vašu porodicu. Knjige o odvikavanju od pelena, "noše" u svim oblicima i bojama, a samo o tome ćete pričati neko vreme. Bez brige i ova faza traje vrlo kratko.

3. Zbunjenost
 
Iako ste naučili sve iz knjiga, pročitali sve forume, kod vas sve ide naopako? Sigurno će vas zbuniti detetov ritam, pogotovo ako će nekoliko dana uredno tražiti da ide na wc, a onda će odjedanput da počnu da se dešavaju nezgodice. Sedenje po pola sata na noši i odmah nakon toga dete se upiški u gaće? Događa se gotovo svima.
 
4. Ljutnja
 
Činit će vam se da ste i vi i beba zarobljeni u kući zbog pokušaja odbacivanja pelena. Kao da je sve drugo stalo i da se svet vrti oko pelena. Ovo roditelje često ume da razljuti, pogotovo ako odvikavanje ne teče glatko, već dete mokri i po podu ili tepihu. Frustracija je sasvim normalna, samo pokušajte da je sakrijete od deteta.
 
5. Ushićenost

 
Sve one frustracije i loši minuti biće u sekundi zaboravljeni kada dete prvi put samo prepozna da mora da piški i zatraži da ga odvedete na wc. Verovatno ćete se osećati kao da ste dobili na lotou. Imaćete potrebu da pozovete rodbinu i pohvalite se.
 
6. Ponovljena frustriranost
 
Nakon prvog uspešnog odlaska na toalet, roditelji često pomisle kako je odvikavanje gotovo, a njihovo dete sada samostalno. Međutim, istina je daleko od toga. Nesreće će se još događati, a vama će i dalje trebati mnogo strpljenja. Ponekad će vam se činiti da se ovo nikada neće završiti.
 
7. Premišljanje
 

Ako faza odvikavanja bude duga i ne potpuno uspešna mnogi roditelji zaključuju da je očito prerano za odvikavanje, pa decu vraćaju u pelene. Međutim, ako dete ima samo jednu nezgodu u nekoliko dana, to je sasvim normalno. Ako je mokrenje u gaćice pravilo, a ne izuzetak, možda je zaista vreme za odmor.
 
8. Podmićivanje
 

Svaki roditelj se barem jednom nađe u situaciji kada više ili manje svesno pokuša da podmiti dete nekom omiljenom igračkom. U ovoj fazi će vas dete podsetiti da je kontrolisanje bešike nešto što mora da nauči, a ne nešto čime želi da vas naljuti.
 
9. Iznenađenje
 
Nećete ni primetiti, a napredak će odjednom biti tu. Bez posebne najave, samo ćete jednog dana shvatiti da je odvikavanje bilo uspešno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom