Neobični roditeljski običaji i saveti sa svih strana sveta

Bez obzira na to da li ste pripadnici hipi stila, koji ste ili niste nasledile od svoje mame, ili ste više opasni helikopter koji zuji i nadleće, kao nuspojava modernog stila odgoja - kladimo se da ipak možete naučiti štošta od pametnih, proverenih i ustaljenih saveta od roditelja koji žive u različitim zemljama, odnosno, u različitim kulturama.
Neobični roditeljski običaji i saveti sa svih strana sveta
Foto: Pixabay

A čak i da ne naučite baš ništa - ovo je zapravo savršen dokaz da kada su klinci u pitanju, ništa i niko ne može zapravo da tvrdi da je samo jedan stil odgoja dobar, da je samo jedna rutina valjana, da su samo ovakve ili onakve odluke - dobre.

Pa da vidimo koje su to odlike koje krase roditelje u različitim zemljama sveta:

Italija - dečja šizenja jednostavno ignorišite

Mali Italijani mogu da šize koliko hoće, jer će ih njihovi roditelji pustiti da se ispucaju i sami shvate da takvo ponašanje nije dobrodošlo, odnosno da takvim ponašanjem neće dobiti ono što žele.

Polinezija - starija deca su najbolje dadilje

Granica do kada su isključivo mame "dadilje" je uzrast od otprilike godinu dana, odnosno dok ne prohodaju, a nakon toga delimično brigu oko malih preuzimaju starija braća i sestre. Zbog osećaja odgovornosti i privrženosti.

Francuska - s decom se priča kao da su odrasli

Normalnim glasom, bez uvrtanja i skrivanja istine - tako ih uče ozbiljnosti i poštovanju.

Indija - mala deca nemaju zašto da spavaju sama

Ako pitate običnu mamu u Indiji zašto njihova deca nemaju svoje sobe ili barem svoje krevete, ona će se zapanjiti takvom idejom. Kod njih su deca u zajedničkom krevetu barem do šeste godine.

Danska - svež vazduh je jako važan za dečje zdravlje

Bez obzira na temperature i vremenske prilike deca su napolju. Veliki se igraju čak i na debelim minusima, a i babe spavaju napolju. U kolicima, na svežem vazduhu. Čak i ako je mama unutra, priprema ručak.

Japan - neka se što pre osamostale

U zemlji s jednom od najnižih stopa kriminala normalno je da usred dana, usred grada, ugledate petogodišnje dete - samo. Sami se voze busevima i javnim prevozom, a sve s ciljem da se što ranije osamostale. Kod njih je to skroz normalno.

Australija - bez šešira nigde

Jedna od važnijih stvari koje svako australijsko dete nauči još od malena je to da ne mogu napolje ako na glavi nemaju šeširić. To je doduše ideja novijeg doba i usko je povezana s njihovom klimom, ali to je pravilo koje se poštuje u svakom domu.

Koreja - međuobrok, šta je to?

Korejski roditelji ne razumeju smisao da deca između obroka jedu voćke, keks ili nešto drugo. Kod njih se jedu obroci, a svako dete jako dobro zna da do sledećeg obroka neće dobiti ništa. I zato više cene sve ono što im se stavi na tanjir.

Kenija - decu odgaja celo selo

Iako svako dijete u Keniji ima mamu, tatu, a vrlo često i sestre i braću, za njihov odgoj i sigurnost nisu odgovorni samo oni koji su s detetom u srodstvu već cela zajednica. Ko prvi vidi, prvi reaguje.

Engleska - hvalisanje nije dozvoljeno

Jedna od odlika engleskih roditelja je da mame, tate, a ni deca nemaju čime da se hvale pred drugima. Dete je prohodalo brže od drugih, jede više od drugih, voli da pomaže svojoj mami i tati? Koga briga! Takvo je hvaljenje jednostavno nepristojno.

Argentina - Klinci idu na spavanje kada i roditelji

Ako mama i tata odlaze negde na večernje druženje, s njima idu i deca, a spavaće onda kada u krevet pođu i roditelji. Osim ako negde sami prilegnu od umora. Spavaće dugo koliko i roditelji, i znate šta? I takva deca ispadnu skroz okej.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom