Razlozi da detetu ne dajete prerano mobilne uređaje

Odrastanje dece bez telefona, smartfona, tableta i kompjutera gotovo da je danas postalo nemoguće.
Razlozi da detetu ne dajete prerano mobilne uređaje
Foto: Pixabay
Iako mnogi roditelji ne razmišljaju o posledicama ovih zanimacija po detetov razvoj, naučnici su, prvi put, rešili da ispitaju ovu uzročno-posledičnu vezu, piše CNN, a prenosi B92.
 
Na sastanku društva pedijatara predstavljena je studija koja je pokazala da kod dece između šest meseci i dve godine, koja slobodno vreme provode ispred ekrana spomenutih uređaja, dolazi do kašnjenja u govoru. 
 
"Verujem da je to prva studija koja istražuje uticaj tehnologije na govor dece", ističe doktorka Ketrin Birkin iz bolnice u Torontu i jedan od istraživača uključenih u spomenuto istraživanje. 
 
"To je prvi put da smo skrenuli pažnju na potencijalne posledice, ali rezultati treba da budu uzeti sa rezervom, jer je u pitanju prvi pogled na problem", dodala je ona. 
 
U istraživanju, u kome je učestvovalo 900 dece, roditelji su odgovarali na pitanja poput koliko vremena njihova deca provode na ekranima dnevno do svojih godinu i po dana. Istraživači su zatim vršili procenu sposobnosti govora dece. 
 
Dvadeset odsto dece provodi dnevno 28 minuta gledajući u ekran, pokazala su istraživanja. Svako povećanje od 30 minuta pred ekranom povećava rizik od kašnjenja u govoru za 49 odsto, kada su u pitanju zvukovi i reči.
 
Studija nije pronašla nikakvu vezu između ovih uređaja i drugih oblika komunikacije, poput gestikulacije, govora tela i socijalne interakcije. Dr Birkin ipak ističe da je potrebno uraditi još istraživanja da bi se sa sigurnošću potvrdilo da telefoni i kompjuteri direktno utiču na razvoj govora. 
 
"Kako bismo mogli da damo savete i preporuke roditeljima i lekarima potrebno je da se uradi više istraživanja", smatra ona.
 
Pojedini pedijatri sa američke Akademije pedijatrije smatraju da deci mlađoj od 18 meseci treba u potpunosti zabraniti ekran, osim kada je u pitanju video-čestovanje sa porodicom. Buka i aktivnost ekrana može da zbuni malo dete i može da dovede do jaza između njih i roditelja. Kada su u pitanju deca starija od 18 meseci, roditeljima se preporučuje da zajedno sa njima gledaju program visokog kvaliteta i da sa njima pokušaju da shvate i prepričaju šta su zapravo videli. 
 
Prema nekim podacima, čak 40 odsto dece do dve godine je koristilo mobilni telefon, a pretpostavlja se da će taj broj u budućnosti drastično rasti.
  • Мунгос

    03.07.2017 14:06
    Телефон, Телевизија, Мобилни телефон, Аутомобил, Електрична енергија, Интернет….. су велики проналасци за добробит човека. Деци треба дозволити коришћење тих средстава, али наравно не треба дозволити деци гурање прста у електро утичницу. Јасно је да злоупотреба тих епохалних проналазака води у супротност.
    За борбу против индоктринације деце путем интернета ту смо ми, који имамо снагу да то спречимо макар и физички.
    Проблем се јавља ако Министарство просвете силом гура ту нека антицивилизацијска правила деци у школи, ту је борба врло отежана.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom