Zatrudnela dva puta u deset dana

Iako se dešava retko, sasvim je moguće da trudnica ponovo začne samo nekoliko dana nakon prve oplodnje.

Ova pojava se naziva superfetacijom i dosad je zabeleženo svega desetak takvih slučajeva u svetu.

"Ne postoje negativne posledice na bebe, izuzev uobičajenih rizika koji važe za blizanačke trudnoće", objašnjava dr Suvir Venkataraman iz Harli Strit klinike za oplodnju.

Najnoviji slučaj zadesio je Australijanku Kejt Hil, koja je zatrudnela dva puta u razmaku od 10 dana. Kejt i njen suprug Piter mislili su da nikad neće imati decu, jer je Hil imala sindrom policističnih jajnika koji je kod nje sprečavao ovulaciju, ali je zatrudnela nakon što je primila hormonsku terapiju.

Pošto su takvi slučajevi tako retki, čak je i njen ginekolog dr Bred Armstrong morao da "gugla" više informacija o stanju svoje pacijentkinje.

"Nikad nisam video ništa slično. Toliko je retko, da nisam mogao da nađem bilo kakvu literaturu o tome. Morao sam da se poslužim Guglom", rekao je on.

Superfetacija je oplodnja jajne ćelije i naknadni razvoj još jednog embriona, dok je jedan fetus već prisutan u materici. To je posledica oplodnje jajnih ćelija iz dva odvojena menstrualna ciklusa. Uobičajeno je da nakon začeća, ženini jajnici prestaju da otpuštaju jajne ćelije u matericu, jer im hormoni šalju signale da se telo priprema za rast bebe. Međutim, u slučaju superfetacije, telo otpušta još jednu jajnu ćeliju.

Dva fetusa su tako različite starosti, pa je tako Hil dobila nimalo slične ćerke Šarlot i Oliviju.

Fenomen je prvi put zabeležio Aristotel, koji je posmatrao zečice koje rađaju mlade. Primetio je da su mladunci različite veličine i oblika i to pripisao naknadnom začeću

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom