Najbolje i najgore zemlje za zaposlene roditelje

Raditi puno radno vreme i imati dete veliki je izazov za roditelje.
"Expert Market" uradio je istraživanje kojim analizirali standard balansa zaposlenih roditelja. Utvrđene su velike razlike od zemlje do zemlje.
 
Veliko iznenađenje je da Amerika na prvom mestu kao najgora zemlja za zaposlene roditelje, iako je već decenijama poznata po "Američkom snu" koji se odnosi na bolji život.
 
"Expert Market" analizirao je koliko roditelji imaju radnih sati godišnje, broj plaćenih dana odsustva koji je dozvoljen zakonom, plaćeno porodiljsko, te odsustvo za očeve. Analizirano je 37 zemalja.
 
Najbolje zemlje su Finska i Estonija jer imaju mnogo poštovanja prema roditeljima koji su zaposleni. Finska je prva po broju bodova za plaćeno godišnje odsustvo, dok je Estonija na drugom mestu jer ima najbolji rezultat u kategoriji plaćenog porodiljskog. Oni daju 85 sedmica s punom platom.
 
Japan i Norveška su jedine zemlje koje su u Top 10 a nisu članice Evropske unije. Japan se našao na listi jer plaća odsustvo i očevima 30,4 nedelje, a Norveška zbog manjeg broja radnih sati zaposlenih roditelja.
 
Iako su jedna od najrazvijenijih nacija, SAD su najgora zemlja za zaposlene roditelje. Loše su organizovali plaćeno odsustvo roditeljima, a poslodavci nisu obavezni da plaćaju radnicima za godišnje odsustvo zbog roditeljskih problema i događaj.
 
"Način na koji radimo potpuno se transformisao tokom poslednjih godina i balans radnog i privatnog života je postao vrlo bitan. Naše istraživanje jasno pokazuje koje zemlje osiguravaju budućnost, a koje rizikuju da ostanu na dnu. Odgajanje nove generacije da bude srećna i uspešna je najvažniji posao od svih i roditeljima je potrebno vreme da to urade", rekla je Adel Keho iz "Expert Marketa".
 
U Top 10 najboljih zemalja su Finska, Estonija, Austrija, Francuska, Nemačka, Švedska, Japan, Norveška, Luksemburg i Slovačka.
 
U 10 najgorih zemalja su SAD, Meksiko, Kostarika, Kanada, Čile, Izrael, Turska, Irska, Novi Zeland i Švajcarska.
  • Cica_NS

    13.09.2017 13:19
    @Ja
    Ako imate viska 10-15000, postoje organizovani dnevni boravci za skolsku decu. Dovode ih i odvode iz skole, imaju klopu, uce sa njima, igraju se .. Skupo, ali nazalost mnogi nemaju izbora.
  • Ja

    13.09.2017 11:51
    Šta da radi samohrani roditelj (koji radi po smenama od 6 do 14 i od 14 do 22) iz NS sa prvakom? Postoji li neki boravak ili nešto tako?
  • /

    13.09.2017 09:28
    /
    medju 10 dodajte i cesku jer su im majke placene za izdrzavanje dece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom