Tinejdžerke koje koriste mobilne telefone sklonije depresiji

Tinejdžerke koje provedu pet sati dnevno uz pametne telefone i druge elektronske uređaje imaju veliki rizik da obole od depresije, tvrde stručnjaci.
Tinejdžerke koje koriste mobilne telefone sklonije depresiji
Foto: Pixabay

Kod ovih devojčica rizik je povećan čak za 71 odsto jer su najranjivija kategorija kada je u pitanju uticaj moderne tehnologije.

Oko 14 odsto tinejdžerki postaje depresivno ako koriste društvene mreže kao što su Facebook i Instagram. Istraživači veruju da je "krivac" pritisak da li će dobiti lajk i mišljenje osoba koje ih prate o njihovim fotografijama.

Istraživanje je sproveo Univerzitet San Diego koji je poredio simptome depresije i rizik od suicida s korišćenjem elektronskih uređaja. Ispitano je 133.000 tinejdžera. Vođa studije dr Džin Tvendž rekla je kako rezultati jasno pokazuju da mobilni telefoni i društvene mreže imaju veći uticaj na devojčice nego na dečake. Razlog je verovatno taj što dečaci uređaje češće koriste za igrice.

"Devojčice su veoma zabrinute svojom popularnošću i društvenim statusom, a sada se to može 'meriti' lajkovima i brojem pratilaca. Devojčice će sebe objektivizovati objavljivanjem fotografija i to stvara teskobu i pritisak kada dobiju odgovor putem lajkova i komentara", kazala je Tvendž.

Od 2012. do 2015. godine broj devojčica koje boluju od depresije se povećao na 58 odsto, dok je broj dečaka povećan za devet odsto. U anketi koja je podeljena, tinejdžeri su odgovarali na pitanja koliko često koriste elektronske uređaje i ocenjivali izjave 'Osećam da ništa ne mogu da uradim kako treba' i 'Budućnost je beznadežna'.

"Povećanje broja tinejdžera koji imaju mentalno-zdravstvene probleme je zabrinjavajući. Tinejdžeri nam poručuju da se muče i to moramo ozbiljno shvatiti", kazala je Tvendž.

Stručnjaci preporučuju da se korišćenje pametnih telefona i sličnih uređaja svede na maksimalno dva sata dnevno.

  • Krmenadla sa Podbare

    26.11.2017 20:55
    Kao Tijana Ajfon... Depra...
  • Shimmy

    15.11.2017 13:53
    @Aca
    Aco, tacno je to sto si rekao, ali nema razloga da budes kriticki nastrojen iskljucivo prema tinejdzerkama. Nisam siguran zasto je ovaj clanak rodno okrenut samo prema tinejdzerkama, i zasto se ignorise da identicne uticaje mediji i tehnologije imaju i na tinejdzere muskog roda.

    Generalno su nove generacije 0 i nefunkcionalni su. Velika vecina omladine vise nista ne ume da radi, pa cak ni posao koji obavljaju. Delili rodno poslove ili ne. Ranije generacije su umele samostalno i da skuvaju, peru, peglaju, menjaju gumice na slavinama, popravljaju vodokotlice, licnama privremeno premoscavaju osigurace, menjaju prekidace i uticnice, vezu, siju, lepe gume na biciklovima i kolima, menjaju rezervni tocak. Mladi kad se bore za sebe, to se svodi na setanje gradom u krug, dok se ne umore i to je to...

    Dakle nije ni muska masa nesto preterano u boljoj situaciji. Porodice su razorene, tj oduzeto im je vreme koje treba da posvete deci usled osnovne borbe za egzistencijom...
  • DonJuan

    15.11.2017 13:37
    Padnu u depresiju cim vide da je "ona fuksa" nasla bogatijeg i mocnijeg decka od njih hahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom