Deca koje duže ostaju budna imaju problem s matematikom i čitanjem

Deca koja nemaju dovoljno sna i ostaju duže budna mogu imati slabije rezultate u školi.
Stručnjaci kažu da roditelji treba tačno da odrede u koliko sati idu na spavanje njihova deca jer bi, u protivnom, mogla imati problema s matematikom i čitanjem.
 
U istraživanju su pratili sedmogodišnje i trogodišnje devojčice i dečake, i njihove navike odlaska u krevet. Oni koji nisu imali regulisano vreme odlaska u krevet pokazali su gore razultate od onih koji su svaku noć legli u isto vreme i spavali dovoljan broj sati.
 
Utvrđeno je i da trogodišnja deca koja ne idu u krevet svaku noć u isto vreme imaju problem s regulisanjem emocija i imaju veću šansu da budu gojazna kasnije u životu.
 
Upozoravaju da deca mogu imati psihičkih problema i osećati veliki umor ako ležu svaki put u različito vreme.
 
"Kada letite kroz vremenske zone teško vam je da funkcionišete kada dođete na odredište. Isto je i kod dece kada im menjate navike spavanja. Mučiće se više nego odrasli. San je bitan za formiranje skladištenje sećanja, za svakodnevno učenje i esencijalno je za decu", kazala je dr Ivon Keli sa Univerzitetskog koledža u Londonu.
 
U studiji je učestvovalo više od 11.000 dece koje su pratili tokom četiri godine. 
 
Dr Keli je poručila roditeljima da ne očajavaju jer mogu napraviti promenu. Kod dece čiji su roditelji naknadno uveli precizan termin odlaska u krevet utvrđeno je da je došlo do pozitivne promene i napretka u razvoju.
  • ajd da je warcraft

    04.12.2017 16:19
    Igras majnkraft do dvanaest a sutra kontrolni iz mate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom