Previše igračaka može kočiti dečju maštu i fokusiranost

Kako se bliže novogodišnji praznici roditelji ne štede novca da razvesele svoju decu, ali mnogo igračaka, koliko god lepe i pametne bile, mogu zakrčiti ne samo prostor, već i um deteta, upozoravaju stručnjaci.
Previše igračaka može kočiti dečju maštu i fokusiranost
Foto: Pixabay
Deca od 12 do 36 meseci igraju se kreativnije ako je oko njih manje igračaka, navodi se u istraživanju 'Ponašanje i razvoj dece' o čemu izveštava portal ScienceNews.
 
Naučnici koje je predvodila radna terapeutkinja Aleksija Mec sa Univerziteta u Toledu u američkoj saveznoj državi Ohajo proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se deca igraju, uključujući vreme koje dete provede igrajući se pojedinom igračkom.
 
Takođe su proučavali dečju kreativnost, kao i sposobnost dece da zamisle, na primer, dečju kanticu kao bubanj ili šešir. U eksperimentu je učestvovalo tridesetšestoro dece uzrasta od 18 do 30 meseci. Deca su se igrala u igraonici u laboratoriji i pritom su ih snimale kamere. Pri jednoj poseti u igraonici su bile samo četiri igračke, a drugom prilikom 16.
 
Kada je u igraonici bilo 16 igračaka, deca su se igrala koristeći više igračaka i provodila pojedinačno manje vremena sa svakom pojedinačno. No kada su ista ta deca bila u igraonici sa samo četiri igračke, duže vremena zabavljala su se jednom igračkom - nešto više od 15 minuta.
 
Autori eksperimenta ustanovili su da su se deca bolje igrala kada je igračaka bilo manje i da su se tada njima kreativnije služila.
 
Mec i njene kolege opazili su da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, ali kada se dete zainteresuje za igračku, tada igra postaje sofisticiranija i pomaže detetu da razvija fokusiranost. Takvo fokusiranje možda se neće dogoditi ako je dete neprestano izloženo gomilama igračaka koje mu odvlače pažnju.
 
Igračke kojima su se autori poslužili u eksperimentu nisu uključivale uređaje i tablete. Samo je jedna od četiri igračke imala baterije, odnosno samo četiri kada je u igraonici bilo 16 igračaka.
 
Igračke koje proizvode buku mogu izazvati poremećaje, smanjuju konverzaciju između roditelja i deteta, utvrdili su naučnici. Takođe drže mogućim da uređaji poput televizora i tableta odvlače još više pažnju nego druge igračke.
 
Autori navode da bi se deca možda drukčije ponašala kada bi bila snimana u svom domu, jer poznato je "da je trava u susednoj bašti privlačnija". Osim toga, autori ne preporučuju optimalan broj igračaka za razvoj deteta.
 
"Malo je prerano govoriti ovo je dobro, a ovo loše', kaže Mec i zaključuje 'dete nije ugroženo ako ima premalo igračaka. Zapravo, svako dete koje je učestvovalo u istraživanju imalo je u proseku oko 87 igračaka, a neke porodice nisu ni dale tačan podatak već su kratko rekle - mnogo".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom