Šest mesta koja bi trebalo da posetite što pre, jer nestaju

Klimatske promene uništavaju prirodu na kakvu smo navikli. Upravo zbog sada je poslednji trenutak za posetu nekih od najlepših i najugroženijih mesta.

Ugledni Forbs je odabrao ovih šest mesta koje bi trebalo posetiti što pre.

Veliki koralni greben

Rast temperature mora ubija korale i slavni koralni greben uz istočnu obalu Australije se smanjuje. Uragani, zagađenje i rast nivoa mora sve više uništava greben. Zbog svega toga Australija je odlučila da uloži više od milijarde dolara u projekte održavanja korala.

Maldivi

Ova mala ostrvska država u Indijskom okeanu je popularno turističko odredište zbog prekrasnih kilometarskih peščanih plaža. Istovremeno su Maldivi najniža država na svetu i pretpostavlja se da bi već za tridesetak godina čitava osrtva mogla postati tek podvodni grebeni. Zbog toga su vlasti već započele projekte kupovine zemljišta gde bi mogli da smeste 400.000 stanovnika.

Obala Mrtvog mora

Najslanije jezero na svetu nestaje. Nivo Mrtvog mora opada za jedan metar godišnje. Lokalne vlasti su se okrenule radikalnim merama kako bi spasile umiruće jezero i planiraju gradnju kanala između Crvenog i Mrtvog mora.

Nacionalni park Glacier

Smješten u retko naseljenom području savezne države Montane Glacier je poznat po desetinama lednika koji su prava retkost zato što su relativno dostupni posetiocima.

Nju Orleans

Prvi grad na ovom popisu slavan je po šarolikoj mešavini kultura i uticaja. U nekoliko metara možete poslušati džez, poesti nešto iz raznolike kreolske kuhinje ili uživati u festivalu Mardi Gras.

Lednik Athabasca

Na kanadskom severu nalazi se nekoliko kvadratnih kilometara lednika Athabasca. To je najposećeniji lednik u severnoj Americi i svake godine se smanjuje. Smeštaj je udaljen tek nekoliko kilometara od samog lednika i dopušta gotovo neverovatnu udobnost na korak od ledenog carstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja