Avioni Malaysia Airlines će biti praćeni iz svemira

Kompanija Malaysia Airlines postala je prvi avioprevoznik koji se prijavio za novi sistem praćenja letova svoje flote iz svemira putem nove mreže satelita.
Avioni Malaysia Airlines će biti praćeni iz svemira
Foto: Pixabay

Ova inovacija dolazi tri godine nakon što je njihov avion na letu MH370 nestao bez traga na putu ka Pekingu sa 239 putnika i članova posade.

Korišćenjem satelitske mreže koja će uskoro biti lansirana ova aviokompanija će biti u mogućnosti da prati svoje avione u područjima u kojima trenutno ne postoji nadzor. Tu spadaju polarna područja i udaljena područja okeana koja nisu obuhvaćena postojećim sistemima, prenosi BBC.

Promena puta

Malezijska firma dogovor o uslugama sklopila je sa američkim Aireonom, FlightAwareom i SITAONAIR-om. Novi sistem takođe pruža redovnija obaveštenja o lokaciji aviona, posebno kada putuju preko okeana i drugim udaljenim područjima. Zbog toga će eventualna odstupanja letelica od planirane putanje leta biti lakše identifikovana, a izveštaji će se primati iz minuta u minut. Malaysia Airlines će u svakom trenutku znati mesto, cilj, brzinu i visinu svojih aviona iz flote i biće upozoreni u slučaju promena.

Ipak, nije jasno da li bi dodatne opcije praćenja pomogle pri pronalasku MH370. Svi sistemi za praćenje lokacije aviona baziraju se na transmiteru koji se u njemu nalazi. Kada je u martu 2014. godine avion nestao na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu odašiljač je ugašen, a postoje sumnje da je to neko učinio namerno.

Poverenje klijenata

Nova usluga biće dostupna od 2018. godine, a pokrivenost će biti omogućena korišćenjem satelitske konstelacije Iridium NEXT, pokrenute početkom ove godine.

U međuvremenu sudbina MH370 ostaje jedna od najvećih misterija u vazduhoplovnom svetu. Dosad je u potrazi za ovim avionom pretraženo više od 120.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana, ali bez uspeha.

Neki delovi letelice pronađeni su na afričkim ostrvima, uključujući Madagaskar, a početkom ove godine prekinuta je pretraga velikih dubina.

Malaysia Airlines pokušava ponovo da osvoji poverenje klijenata nudeći popuste na putovanja i promotivne cene letova. Glavni operativni direktor ovog prevoznika Izham Ismail poručio je kako je kompanija ponosna što se prva u svetu prijavila za inovativni sistem.

  • rebel_ns

    20.04.2017 12:29
    A zato...
    A zato su ih obarali? Da im prodaju sistem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.