Kazna do 750 evra za one koji piške u moru

Turisti bi mogli da se nađu s one strane zakona ako nisu svesni pravila koja su na snazi u nekim popularnim sredozemnim odredištima.
Mokrenje u moru je normalna stvar za većinu kupača, naročito ako u blizini nema toaleta. Ali u španskom Lepeu kazne za ovu aktivnost dostižu i do 750 evra. Kako vlasti dokazuju da je počinjen prekršaj nije baš jasno. 
 
Na nekoliko plaža na španskom ostrvu Tenerifeu turisti ne smeju da grade kule od peska. Zakonodavci, očigledno, smatraju da to narušava izgled plaža. 
 
U italijanskoj Ostiji, blizu Rima zabranjeno je naslanjati se na čamce usidrene uz obalu, a na plažama u Santanderu ne sme glasno da se sluša muzika. Osim toga, nisu dozvoljene bilo kakve igre loptom. U Valensiji nije dozvoljeno jesti na plažama, a vlasti traže i pokrivanje 'prevoznih sredstava' poput skejtborda, rolera i bicikala, ne zna se zašto. 
 
U katalonskom mestu Tosa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, kao i organizacija momačkih večeri. 
 
U španskom Benidormu na Kosta Blanki, gde populacija tokom leta naraste sa 70.000 ljudi na milion i po, kažnjivo je noćenje na plaži, pranje posuđa ili upotreba sapuna ili šampona u moru. 
 
Odmaralište Toroks u blizini Malage na glasu je po visokim kaznama za čuvanje mesta na plaži ostavljanjem peškira, ležaljki ili suncobrana. 
 
U grčkim gradovima s antičkim nasleđem kažnjivo je odnositi kamenje. Isto važi i za kamenje koje nema nikakve veze s antičkom Grčkom. Onaj ko bude bio uhvaćen, čekaće u policijskoj stanici sve dok ne stigne dežurni arheolog koji će presuditi da li uzeti predmet ima arheološku važnost ili ne. 
 
Imajte na umu da na slavnim mostovima u Veneciji ne smete da stojite u mestu. U leti ionako prenatrpanom gradu, na taj način stvarate dodatne 'čepove' i time izluđujete lokalce. 
 
U Rimu i Firenci morate da pazite gde ćete sesti jer zakoni italijanske prestonice štite gradske fontane od vandalizma. Ako sednete na rub Fontane di Trevi, policija će vas najverovatnije samo oterati, ali ako uskočite unutra, kazna je 500 evra. 
 
Firenca se bori drugim metodama protiv onih koji bi bilo gde seli na piknik. Popularne gradske trgove zato oko podneva polivaju vodom. Slična metoda primenjuje se na Kapriju.
  • kelsovini

    22.08.2017 21:10
    mozda
    Mozda su ih zato i napali teroristi
  • nepopravljivi optimi

    22.08.2017 07:23
    biznis
    Eto nama šanse za biznis ( privatni normalno ) . Slobodno dodjite u Novi sad , ovde je sve dozvoljeno ; rasturanje tvrdjave ( na razne načine )kopanje , raskopavanje , slobodna gradnja , mala i velika nužda ( zbog nedostatka javnih toaleta dozvoljeno je po celom gradu )i sve to uz blagoslov vlasti ( od vrha naniže ) i onih koji blagoslov daju po službenoj dužnosti ! I normalno od 0- 24h
  • Cocco

    21.08.2017 11:01
    Znam neke ribe koje svašta rade u moru, tj. osim pišanja one vrše i veliku nuždu! Pa i pare se u moru… Ma da je njima samo SNS na vlasti, kaznili bi i njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.