Muzej posvećen Napoleonu ponovo otvoren u dvorcu Fonteblo

Muzej posvećen Napoleonu ponovo je otvoren u dvorcu Fontenblo kod Pariza, nekadašnjem prebivalištu francuskih dinastija koje je renovirano i trebalo bi da privuče turiste fascinirane francuskim imperatorom.
Muzej posvećen Napoleonu ponovo otvoren u dvorcu Fonteblo
Foto: Pixabay
"Kinezi dolaze da vide Napoleona", rekao je Žan-Fransoa Eber, direktor palate u kojoj su živeli dinastije Valoa, Burbona, Orleana i Bonaparte.
 
Eber je rekao da je Napoleon Prvi u inostranstvu poznatiji od čuvenog kralja Sunca, Luja XIV, ili Fransoa Prvog i dodao da je muzej pre radova posećivalo oko 500.000 ljudi godišnje.
 
Palata Fontenblo je renesansni kraljevski dvorac prvobitno posvećen Fransoa Prvom. Gradnja je počela 1528. godine a dvorac je narednih 200 godina dograđivan. Zdanje predstavlja prvi primer italijanske manirističke dekorativne umetnosti prilagođene francuskom ukusu.
 
Dvorac je istorijski značajan za Francusku. Kralj Luj XIV je u toj palati 18. oktobra 1685. potpisao Edikt iz Fontenbloa kojim je opozvan Nantski edikt i zabranjen protestantizam u Francuskoj.
 
U doba Francuske revolucije nameštaj iz palate je rasprodat. Palata je služila kao kasarna i zatvor. Napoleon Prvi je 1805. vratio značaj palati koja je postala centar političkog i kulturnog života.
 
Napoleon je u Fontenblou potpisao svoju abdikaciju 1814. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.