Dobrodošli u Novi Sad 5

U petom po redu radijskom serijalu "Dobrodošli u Novi Sad", koji slušaoce poput turističkog vodiča vodi kroz najatraktivnija mesta i događaje vojvođanske prestonice bavimo se brojnim manifestacijama koje su zaslužne za stvaranje jedinstvene atmosfere na ulicama grada, posebno tokom leta i jeseni.
Dobrodošli u Novi Sad 5
Foto: 021.rs

Tada Novi Sad pulsira brže nego inače, živi svoje posebne dane i spreman je da u okrilje centralnih trgova primi sve ljubitelje pozitivne energije i dobrog provoda. Kako je spisak novosadskih dešavanja dugačak, nije moguće predstaviti sve manifestacije pa smo stoga izdvojili neke koje više od drugih privlače pažnju kako meštana, tako i gostiju Novog Sada.

FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA

Autentičnu atmosferu vojvođanske prestonice grade pre svega letnje, ulične manifestacije. Jedna od njih je festival Uličnih svirača koji se svakog septembra održava već 17 godina. Jedinstveni, a pre svega neobični i nesvakidašnji umetnici tokom tri dana festivala privlače pažnju posetilaca svojim performansima, ali i vizuelnim identitetom autentičnih kostima. Učesnici, medju kojima su neafirmisani ulični svirači, ali i profesionalni umetnici, oslobađaju svoju pozitivnu, neukrotivu energiju kroz pokret, ritam i muziku.

Tako posetioci mogu videte različite akrobacije, performanse, neobične instrumente, sve ono što nikada ne bi videli u klasičnom programu nekog muzičkog festivala. Dolaze sa svih strana sveta i tako u Novi Sad donose deo svoje kulture i umetnosti. Osim njih, na ulicama grada svoje umeće pokazuju i domaci umetnici, te je festival tako doprineo afirmaciji domaće, ulične umetnosti. Festival Uličnih svirača je 2007. godine od Turističke organizacije Srbije dobio nagradu Turistički cvet za doprinos turizmu u kategoriji manifestacija.

DANI BRAZILA

Slican koncept deli i festival Dani Brazila u Novom Sadu koji se održava u prvoj polovini avgusta. Dane Brazila takođe odlikuje posebna atmosfera, autentičnost, energija brazilske kulture koja pokreće posetioce.

Festival kroz različite forme prikazuje umetnost ove južnoameričke zemlje. Okosnicu čine radionice brazilskih udaraljki, sambe i tradicionalne brazilske sportske veštine kapuere. One su namenjene iskusnim poklonicima brazilske kulture, ali i onima koji prvi put žele da osete energični ritam Brazila. Osim radionica, deo festivala je i kulturno-zabavni program koji čine izložbe, predstave i filmske projekcije.

Festival se održava na najatraktivnijim novosadskim lokacijama - centralnom gradskom trgu, Štrandu i Petrovaradinskoj tvrđavi. Do sada je u njemu učestvovalo skoro 3.000 ljudi iz zemlje i sveta, a poslednjeg dana festivala oranizuje se povorka svih učesnika i posetilaca kada u sat vremena Novi Sad postaje prava karnevalska prestonica.

ZMAJEVE DEČIJE IGRE

U nizu novosadskih letnjih manifestacija važno mesto ima i jedna tradicionalna - Zmajeve dečije igre. Pokrenuta pre 60 godina, prvo kao jednodnevni događaj nazvan Zmajev dan, vremenom je rasla, proširivala program, da bi danas stigla do sedmodnevne, najveće dečije manifestacije u jugoistočnoj Evropi. Održava se u prvoj polovini juna, najveci deo sadržaja je u centru grada, a deo programa u kulturnim institucijama i naseljima nedaleko od Novog Sada.

Bogat program tokom svih Zmajevih dana može se podeliti na edukativni i zabavni. Književne, naučne i muzičke radionice, kreativno pisanje, čitanje poezije i savetovanje o književnosti za decu deo su edukativnog sadržaja u koji su uključeni književnici, glumci, muzičari, kao i predavači i studenti. Zabavni deo podrazumeva pozorišne predstave, koncerte, nastupe folklornih grupa. U realizaciji ovog programa, prema podacima organizatora, bude uključeno 7.000 dečaka i devojčica i stotinak profesionalnih umetnika.

Tako mališani tokom Zmajevih igara imaju priliku da upoznaju pisce čije lektire čitaju u školama, da se druže sa drugarima iz svih krajeva zemlje i regiona i da kroz radionice nauče nešto novo.

ZIMSKI FESTIVAL

Na centralnim ulicama Novog Sada ima mesta i za zimske manifestacije. Zimski festival je nova manifestacija u trajanju od mesec dana, od kraja novembra do kraja decembra. Organizuje se u predprazničnoj atmosferi, posvećena predstojećim praznicima, Božiću i Novoj godini. Tako centralni Trg slobode odiše prazničnim raspoloženjem za šta je pre svega zaslužan vizuelni identitet ove manifestacije.

Pažnju privlači bina u obliku jelke na kojoj svakoga dana nastupaju dečiji horovi, uglavnom iz Vojvodine. Nasuprot nje nalazi se bina za novosadske bendove i dj-eve koji su zaduženi za provod nešto starijih posetilaca. Poseban duh praznika donose drvene kućice koje opasuju centralni trg. One su mesto na kom se mogu kupiti lokalni specijaliteti, kuvano vino, proizvodi domaće radinosti i suveniri. Ambijent upotpunjuju raskošni novogodišnji ukrasi koji dominiraju centralnim ulicama.

Na Zimskom festivalu čuje se i zvuk praporaca i konjskih kopita - vozači fijakera vozaju posetioce pešačkom zonom što dodatno stvara osećaj praznične atmosfere. Ova manifestacija rađena je po konceptu austrijskih i nemačkih tzv. "božićnih marketa", ali je prilagođen domaćim mogućnostima i karakteristikama lokalnog područja.

NOVOSADSKO PROLEĆE I NOVOSADSKA JESEN

Širokoj lepezi raznovrsne manifestacijske ponude Novog Sada doprinose tradicionalne ekološke, hortikulturne i edukativne manifestacije Novosadsko proleće i Novosadska jesen koje se uvek održavaju na Spensu u trećoj nedelji marta i trećoj nedelji oktobra. Program manifestacija čine tri izložbe: izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, izložba meda i zdravstveno-bezbedne hrane i izložba starih i umetničkih zanata. Sve ove proizvode predstavi preko 200 izlagača, a prema recima organizatora, manifestacije poseti oko 70.000 ljuda za svih 5 dana trajanja.

Tokom proleća i jeseni na platou ispred Spensa organizuju se i Cvetne pijace koje na jednom mestu okupljaju proizvođače iz cele Srbije. One su prodajnog karaktera, te je moguće kupiti sezonsko cveće, sadnice, saksije i opremu za hortikulturu. Prateći sadrzaj takođe čine edukativne radionice o sadnji cveća i sadržaji u cilju promocije aktuelnih ekoloških aktivnosti Pokreta gorana.

KULTURI U POHODE

Kada su u pitanju manifestacije sa kulturnim predznakom, onda svakako treba spomenuti čuveni pozorišni, ali od skoro i jedan filmski festival koji su Novi Sad ucrtali na mapi kulturnih događaja. Sterijino pozorje se održava više od šest decenija i okuplja na jednom mestu najznačajnije reditelje, teatrologe, glumce, a publika iz godine u godinu može da uživa u najnovijim i najznačajnijim pozorišnim ostvarenjima koja se takmiče za prestižnu Sterijinu nagradu.

Među kvalitetnim festivalima, svim ljubiteljima filma na raspolaganju je internacionalni filmski festival Sinema siti. Tokom trajanja festivala publika ima priliku da pogleda nekoliko desetina filmova mladih autora i nezavisnih produkcija, ali i ostvarenja legendarnih reditelja. Sinema siti je do sada ugostio brojna velika ima filmske produkcije, a prema podacima Udruženja Sinema siti, festival je samo prošle godine posetilo 35.000 ljudi.

NAPOMENA: Ukoliko želite da u celosti poslušate petu emisiju Radija 021 iz serijala "Dobrodošli u Novi Sad" to možete učiniti i na ovom mestu.

Produkciju serijala emisija pod nazivom "Dobrodošli u Novi Sad" u produkciji Radija 021 podržala je Turistička organizacija Novog Sada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti